Civilna zaštita od ranog jutra pomaže građanima Zvornika da spase kuće

Vijesti 23. jun 202013:02 > 13:18
N1

Pripadnici Republičke uprave civilne zaštite RS su od ranih jutarnjih sati na području grada Zvornika gdje je tokom prethodnog dana i noći poplavljeno oko 40 stambenih objekata, više objekata druge namjene. Građanima pomažu da ispumpaju vodu iz kuća i spase ono što mogu od imovine.

Direktor RUCZ RS Milan Novitović kazao je za N1 da su poplave u Zvorniku, Vlasenici i Šekovićima uzrokovane bujičnim vodama, ali da se situacija smiruje s obzirom na to da su padavine manjeg intenziteta.

“Pružamo pomoć našim kolegama u opremu, donijeli smo pumpe za iscrpavanje vode i uređaje kojima ćemo vršiti isušivanje zaplavljenih područja. Imamo dovoljno opreme za sve lokalne zajednice koje imaju potrebu. Gdje možemo pomažemo i našim ljudstvom, barem primarnom obukom. Mislim da ćemo danas i sutra uspjeti sve prostore isušiti”, rekao je Novitović.

Kazao je kako je ovaj period kada će, prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS, biti par dana kiše, par dana sunčanog vremena, te da svi trebaju biti spremni. Istakao je kako je dobro što vodostjai rijeka koje su ranije plavile i pravile veće štete nisu u porastu.

VEZANE VIJESTI

Komentirajući razne vrste smeća koje su rijeke i potoci nosili sa sobom, apelovao je na građane da razmisle o štetama koje sami sebi nanosimo.

S obzirom da će padavin još biti, građane koji žive u područjima s bujičnim potocima savjetuje da sve vrednije stvari podižu na više spratove, te je pozvao komšije na solidarnost.

“Tada najčešće i dođe do izražaja humanost i solidarnost ljudi. Mi smo tu i pokušavamo sanirati štete”, rekao je Novitović.

Podsjetimo, tokom jučerašnjeg dana iz korita su se izlile Sapna i Hoča te su popljavljeni objekti u naseljima Karakaj, Čelopek, Ulice, Donji i saobraćaj na regionalnom putu Zvornik – Sapna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad