Mještani Đurđevika ogorčeni: Ovo je treća poplava koja me nije zaobišla

Vijesti 23. jun 202017:52 > 19:06
N1

Putna komunikacija u Đurđeviku na magistralnoj cesti Tuzla-Sarajevo bila je u prekidu zbog izljevanja Gostelje u naselje i na cestu. Voda u tom naselju se povukla, a mještani sad pokušavaju očistiti i sanirati nastalu štetu.

Više od četiri decenije Ismet Ramić živi pored Gostelje. Tvrdi da su poplave počele od 2000. godine i ovo je treća koja ga nije zaobišla.

“Uništen mi je čitav donji sprat i infrastruktura. Vani plastenik, voće, povrće. Ograda prema vodi sva je potrgana”, požalio se Ismet Ramić.

Gostelja je sinoć bujala i nosila sve pred sobom ostavljajući mulj, smeće, blato, otpad. Mještani su ogorčeni jer ovaj scenario se ponavlja te tvrde da su opet prepušteni sami sebi.

“Krenulo je i izlilo jučer u jedan sat. Niko ovdje nije dolazio ni da se obrati ni da pogleda od nadležnih organa. Mi pokušavamo sada šta možemo sanirati”, kazao je Husein Muminović.

“Firma iz Žvinica koju sam naručio dovukla je ovdje 20 kamiona. Ja sam lično sa bagerom razgrtao da bih malo spriječio vodu ali opet je poplava ušla u kuću i napravila štetu i šta je tu je”, istakao je Alija Memišević.

Koliko su štete u Đurđeviku nakon poplava, rano je govoriti, ističu nadležni jer po zadnjim informacijama, poplavljeno je oko 200 objekata.

“Ostalo nam je da sada odmah krenemo sa čišćenjem, uklanjanjem mulja, dezinfekcijom stambenih objekata da ne bi došlo do bilo kakvih širenja zaraznih bolesti”, kazao je Alija Čehajić, Civilna zaštita Grada Živinice

“Pomažemo starim osobama pri čišćenju i sanaciji, onima kojima nema ko pomoći. Volonteri čiste smeće i otpad koji je ostao nakon poplava”, kazao je Semir Muhić, Crveni križ Živinice.

Sve što donese, voda ostavi Ismetu, a on čisti. I tako u krug godinama.

“Nemam šta razmišljati. Valja raditi i čistiti. Ako može ko da pomogne, neka pomogne. Ako ne može, hvala od mene i onom ko može i ko ne može”, kazao je.

Sužavanje korita rijeka, bacanje smeća, ilegalna gradnja objekata i mostova samo su neki od razloga što sve češće imamo ovakve slike.

Mještani Đurđevika nadaju se da će nadležni riješiti regulacije korita obližnjih rijeka kako ne bi imali konstatno poplave i čistili mulj iz svojih kuća, a posebno kako ne bi sami snosili materijalne troškove.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad