Planinić: Gdje pronaći informacije o ulasku bh. građana u druge države

Vijesti 24. jun 202010:05 > 10:06
N1

Pomoćnik ministrice vanjskih poslova BiH Frano Planinić, za N1 je kazao, da građani mogu pronaći na web stranici Ministarstva vanjskiih poslova sve informacije vezane za prelazak u druge države.

“Moj savjet bi bio da pregledaju i službene stranice drugih zemalja. Evropska unija je napravila jednu zanimljivu web stranicu koju je pokrenula prije nekih mjesec dana. Radi se o stranici Re-open EU. To je dio paketa za turizam i promet i trebala bi da pomogne ponovnu izgradnju povjerenja putnika u Evropsku uniju i da potakne na evropski turizam uz poštivanje mjera zaštite zdravlja”, naveo je Planinić.

Kazao je i da od strane Srbije nemamo za sada nikavih ograničenja za ulazak, niti je potreban test na Covid – 19. 

Što se tiče Slovenije, od 19. 6. za ulazak bh. građana je obavezna mjera od 14 dana karantena ili posjedovanje negativnog testa, ne strarijeg od tri dana.

“Slovenci traže da taj test bude napravljen u zemlji Evropske unije. Što se tiče BiH, to bi značilo da bi test trebalo napraviti u Hrvatskoj i potom ući u Sloveniju, naravno, uz predočavanje svih drugih pravnih osnova boravka u toj državi, da li je to poslovna posjeta, zdravstvena ili bilo koja druga. Svaka zemlja je rigorozna u prelasku, pogotovo u Evropi, gdje su s razlogom ovi podaci, gdje je BiH zajedno sa Srbijom i Kosovom stavljena na crvenu listu”, rekao je Planinić i dodao da brojke nisu optimistične.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad