VSTV promijenio odluku: Sudije i tužioci mogu sarađivati s istražnom komisijom

Vijesti 24. jun 202011:42 > 11:45
N1

Savjet Visokog sudskog i tužilačkog vijeća ponovo je potvrdilo svoje zaključke povodom privremene istražne komsije Predstavničkog doma Parlamenta BiH sa sjednice 18.7.2019. godine, ali s jednom izmjenom. Sudije i tužioci mogu dostavljati podatke, ali da ne ugroze nezavisnost pravosuđa.

“Sudovi i tužilaštva mogu Predstavničkom domu Parlamenta BiH i njenim tijelima dostaviti podatke iz službene evidencije ili o radu institucije na za zahtjev, za koje procjene da ne ugrožavaju nezavisnost pravosuđa, bez dostavljanja bilo kojeg podatka o pojedinačnim predmetima. Sudije i tužioci koji samostalno odluče da se odazovu na poziv privremene istražne komisije, dužne su tom prilikom suzdržati se od odgovora na pitanja ili komentarisanja, sudskih, tužilačkih i disciplinskih predmeta”, zaključeno je na sjednici.

Ova odluka donesena je jednoglasno na današnjoj sjednici VSTV-a.

Podsjetimo, ranije je VSTV donio zaključak u kojem je rad ove komisije okarakterisan kao “grubo miješanje i nedopušten pritisak zakonodavne vlasti na rad pravosuđa te da kao takav narušava demokratski ustavni sistem trodiobne podjele vlasti”. Također, poručili su tada da suije i tužioci neće učestvovati u radu te komisije.

VEZANE VIJESTI

Tada je reagovala Ambasada SAD-a u BiH iz koje su kazali da bi “VSTV trebao imati na umu da su kontrole i ravnoteže temelj slobodnog, demokratskog društva”.

“Upućivanje službenika pravosudnog sektora da ne sarađuju sa zakonodavnom komisijom djeluje protiv pravosudne odgovornosti, tako i nezavisnosti”, naveli su tada iz Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma PSBiH je na posljednjoj sjednici zatražila od VSTV-a zatražila odgovore na nekoliko pitanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad