Veterinarski fakultet u Sarajevu ima potrebne certifikate za PCR testiranje

Vijesti 24. jun 202017:24 > 17:29
Fena/Veterinaski fakultet u Sarajevu

Povodom odluke Republike Njemačke da neće priznati rezultate PCR testa za Covid-19 koji se rade u Bosni i Hercegovini, Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu oglasio se saopćenjem u kojem navodi kako njihove laboratorije imaju potrebne certifikate i akreditacijuu BATA-e.

“Laboratorije Veterinarskog fakulteta UNSA akreditirane su od 26.6.2012. godine za više područja akreditacije prema zahtjevu standarda BAS EN ISO/IEC 17025:2006. br. BATA – LI – 41, a što je javno dostupno na web stranici Instituta za akreditiranje BiH i web stranici VF-INSA. Posebno je važno naglasiti područje LI 19 – Molekularno dijagnostička ispitivanja, podpodručje LO 19.2 Molekluarno dijagnostička ispitivanja u veterinarstvu. Napominjemo da je naša laboratorija jedina veterinarska laboratorija ovlaštena od nadležnog Federalnog ministarstva zdravlja za dijagnostiku Covid-19 u humanim uzorcima” , navode u saopćenju.

Dopis su uputili Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke s molbom da u skladu sa svojim nadležnostima informiraju Ambasadu Njemačke u BiH te druge institucije o navedenom.

Podsjetimo, šefica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona sarajevo Aida Pilav kazala je za N1 kako su i laboratorije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu akreditovane i ispunjavaju potrebne standarde za obavljanje PCR testova, a da je posljednja provjera njihove akreditacije izvršena u martu ove godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad