Cilj SNSD-a 80 posto vlasti, opozicija još vaga – profesor ili student

Vijesti 24. jun 202017:53 > 19:17
N1

Iako dio stranaka osporava Centralnu izbornu komisiju, svi vrše pripreme za lokalne izbore. Za SNSD u Republici Srpskoj cilj je visok: osvojiti 80 posto vlasti, te sve pozicije gradonačelnika. Opozicija, kao nikad do sada najviše nade polaže u osvajanje Banjaluke. Ali prije izbora za gradonačelnika, moraće se dogovoriti oko sopstvenog kandidata.

Trivić, ili Stanivuković? Profesor, ili njegov student?

Za gradonačelnika Banjaluke zvanično je, ali od strane gradskog odbora PDP-a, kandidovan Draško Stanivuković.

No, kandidaturu će u konačnici potpisati u vrhu stranke. O imenu opozionog kandidata pitaće se i SDS, te drugi politički pokreti. Stanivuković je označen kao dobar terenski radnik, njegova suparnica Jelena Trivić akademski.

I jedno i drugo, pred našim kamerama kažu da u opoziciji nema tinjajućih ratova, već slatkih muka.

“Nema mini ratova u opoziciji. Ja sam u obraćanju u Skupštini rekla da se sa mnom ne može svađati, ja se ne znam svađati, samo znam se argumentovano raspravljati. Tako da sa mnom ako bi se neko htio unutar stranke posvađati ne bi mogao. Slatke muke, u smislu toga da jedan dio javnosti smatra da Draško može da pobijedi Radojičića, drugi smatra da sam to ja”, kazala je Trivić.

“Mi imamo rast od 400 posto u Banjaluci. Sa 7 posto na blizu 30 posto. to je 400 posto za dvije do tri godine rada u Banjaluci, to je za Ginisovu knjigu rekorda. Ponosni smo na to. Kao što je to poslanica Jelena Trivić potpredsjednica Gradskog odbora, moja prijateljica, moj saborac rekla to su slatke muke, kada imate više dobrih ljudi od kojih trebate izabrati najbolju postavku. Naš protivkandidat će biti Milorad Dodik, neće biti Radojičić, jer je on u sjenci ovog čovjeka”, istakao je Stanivuković.

Igor Radojičić, koji je za svog mandata otvorio brojna gradilišta u Banjaluci, bio je suočen i sa nekoliko kriznih situacija. Poteškoće u realizaciji zacrtanog bile su poplave, aktualna korona, a i dalje su svježe slike protesta pokreta “ Pravda za Davida”.

Optimističan ulazi u novu kandidaturu. Krila Radojičiću daje i najavljena “Vidovdanska koalicija”.

“Ovo što sada radimo je široko političko okupljanje oko koncepta Banjaluke 2025. godine. Devet partija je postiglo sporazum koji treba da potpišemo 28. juna na Vidovdan, ako se nešto ne desi zbog ovih izbornih rokova. Ta platforma je otvorena za druge političke partije koje žele da se grad razvija, a ne da trošimo vrijeme na reality, besmislene poteze i šuplju propagandu”, kazao je Radojičić.

Jezičak na vagi mogao bi biti i angažman Milana Radovića, čovjeka kojeg je Milorad Dodik prozvao mangupom. Sam Radović, osim što je u skupštinskim klupama sjeo pored Nebojše Vukanovića, ne oglašava se o svom daljnjem političkom putu.

SNSD pobjednosno najavljuje osvajanje 80% vlasti na lokalu.

“Apsolutni cilj je da svi gradovi u Republlici Srpskoj budu SNSD. Podršku normalno očekujemo i od koalicionih partnera. Naša borba najveća, kao i uvijek biće u Banjaluci, Banjaluka je strateško mjesto svih političkih partija”, kazao je Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a.

Strateški za SDS su Bijeljina, Teslić, Istočno Sarajevo, Hercegovina, ali i Banjaluka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad