Trivić: Nema mini ratova, nisam u svađi sa Stanivukovićem

N1

Nema mini ratova sa Stanivukovićem. Politički protivnici nas prozivaju da se svađamo, a kažem da se ne svađamo jer se ja ne znam svađati, znam samo argumentovano raspravljati. Slatke muke su jer jedan dio javnosti smatra da je Draško bolji kandidat, dok drugi kažu da sam ja, kazala je za N1 poslanica PDP-a u NSRS-u, Jelena Trivić.

Hoće te li biti kandidat opozicije za gradonačelnicu Banjaluke?

Postoji određena vjerovatnoća da budem. Mi smo u slatkim mukama, imamo dva potencijalna kandidata, Stanivukovića i mene. Još smo u završnim fazama odluke.

Da li se radi o slatkim mukama ili mini ratovima?

Nema mini ratova. Politički protivnici nas prozivaju da se svađamo, a kažem da se ne svađamo jer se ja ne znam svađati, znam samo argumentovano raspravljati. Slatke muke su jer jedan dio javnosti smatra da je Draško bolji kandidat, dok drugi kažu da sam ja. Želimo ostvariti dobar rezultat i u Skupštini grada pa nam sam izbor gradonačelnika ne znači mnogo ako nemamo dobar rezultat u Skupštini. Imamo dva kandidata koji mogu ravnopravno stati na crtu Igoru Radojičiću.

Kada će biti zvanično saopšteno ko će biti kandidat opozicije?

Uskoro, ne mogu tačno reći kada, ali će biti za manje od 15 dana. Vjerujem da ćemo imati sve stranke opozicionog bloka iza tog kandidata. Podršku pokreta “Banjaluka zove” imamo, a što se tiče “Pravde” – oni će se morati izjasniti.

Mnogi smatraju da je Radojičić najozbiljniji kandidata za gradonačelnika i da će biti reizabran na ovu poziciju?

Nezahvalno mi je iz ove uloge komentarisati Radojičića. Ako budem kandidat onda ću to raditi. Sama činjenica da iza njega stoji devet stranaka je dvosjekli mač u politici. Znači da ste vi praktično dužni da podmirujete potrebe tih devet stranaka.

Kakvi su rezultati istraživanja u PDP-u ko uživa veću podršku, vi ili Stanivuković? Prema SNSD-ovom istraživanju vaš kolega je ozbiljniji kandidat?

Rezultati će biti saopšteni kada bude saopšteno i ime kandidata za gradonačelnika. Što se tiče SNSD-ovog istraživanja da Stanivuković ima veću podršku nikada nije napisano koja je agencija to uradila. Ja se lično ne opterećujem anketama. Radim u Narodnoj skupštini koliko mogu, iskreno i pošteno. E sad, pitanje kandidature za gradonačelnika potpuno je novi teren i za Draška, ali i za mene. Međutim, spremni smo. Ankete su klizav teren. Tomislav Nikolić po anketama nije imao nikakve šanse za predsjednika Srbije, Tadić se opustio vjerujući tim anketama, što je na kraju rezultovalo izborom Nikolića.

Kakva je saradnja PDP-a i SDS-a?

Sa Mirkom Šarovićem smo nedavno bili na jednoj opuštenoj kafi u hotelu Bosna. Nije da nema razgovora, kontakata ima. Zvanični sastanak je bio prije pojave korona virusa. Na nivou gradskih delegacija razgovarano je više puta. Sada, kome je skloniji SDS od PDP-ovih kandidata – to trebate pitati njih.

Na sjednic NSRS-a bit će predložena izmjena Poslovnika. Dio opzicije kaže da je to “flaster na usta opozicije”, dok vladajući poručuju da je to način da se uredi “cirkus” u skupštini?

Nisam učestvovala u cirkusima u NSRS-u, ako to tako oni vide. Isto tako niko mi neće staviti flaster na usta, ako ne mognemo govoriti onda ćemo preći na vanparlamentarni način borbe. Onda će biti besmisleno postojanje nas u parlamentarnoj skupštini. Ovaj Poslovnik je, po meni, dobar. To što najavljuju je gušenje riječi opozicije, posebno što nikada nije bilo manje opozicije. Više ih je, imaju više prava na diskusiju, a to što smo “glasniji” nije argumentacija da nas ograničavaju. NSRS je jedina institucija gdje se naš glas može čuti. Ovo što će se raditi u NSRS-u neće biti dobro za demokratiju u Republici Srpskoj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad