Ćudić za N1: Naša stranka neće svirati na vjenčanju SDA i HDZ-a

Vijesti 24. jun 202017:51 > 18:27
N1 BiH

Zastupnica Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Sabina Ćudić gostovala je u emisiji Dan uživo gdje je komentarisala i odluku Republike Hrvatske o mjeri samoizolacije i za građane Bosne i Hercegovini koji se odluče da putuju u tu zemlju.

Kako je istakla, Bosna i Hercegovina nije jedina targetirana ovom odlukom, već se Hrvatska vodi statistikama zemalja iz regiona i brojem aktivnih slučajeva.

Vidjeli smo i na primjeru Đokovića šta se dešava kada se ne pristupi razumno i individualno odgovorno situaciji sa Covidom. Ono što mene više interesuje od odluke Hrvatske jeste način na koji će BiH odgovoriti na ovoj izazov u narednim sedmicama jer ja jasno da se situacija usložnjava. Ako obratimo pažnju na ono što se dešava na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji, vidio  da su bolnički kapaciteti popunjeni, zdravstveni sistem je na ozbiljnom udaru i prema riječima mojih kolega, situacija već puca po šavovima. Ne možemo ignorisati činjenicu da je problem pred našim vratima i što se prije politički organizujemo, imat ćemo bolji odgovor. Iskreno ne vidim kapacitet našeg sistema da ozbiljno odgovori na krizu“, komentarisala je Ćudić za N1.

Kada su upitanju mjere za borbu protiv korona virusa, Ćudić je naglasila da su u počenim fazama krize građani pokazali odgovornost i njima prije svega je navela kako se treba zahvaliti zbog tog uspjeha.

PROČITAJTE JOŠ

Dalje dešavanje zahtijeva individualnu odgovornost. Ono što politika može uraditi jeste voditi bolju kontrolu granica na svim graničnim prelazima, od mjerenja temperature do zahtjeva za testiranje, odnosno ono što je i Hrvatska mogla uraditi. Nisam sigurna koliko smo agilni u traženju pomoći Svjetske zdravstvene organizacije i Evropske unije i mislim da se tu sve slabosti bh. diplomatije stavljaju pod lupu“, kazala je.

Komentarišući Elmedina Konakovića, predsjednika Naroda i pravde, čije ime se našlo u izvještaju State departmenta zbog njegovih stavova o Mustafi Busuladžiću te da li je to ugrozilo koaliranje je rekla kako se tu “ne govori ni o kakvom koaliranju Naše stranke i Naroda i pravde, već o četvorci unutar koje djeluje Naša stranka”.

Svi naši stavovi o imenovanju ulica imenima koji to ničim ne zaslužuju stoji. Istovremeno, Naša stranka svaku koaliciju, i jedina smo stranka koja tako čini, apsolutno uslovljava programom. Dakle, potpisanim programom prije pristupanja bilo kakvoj koaliciji. Za razliku od koalicija koje su bazirane na različitim stavovima, mi gradimo koaliciju na onim mjerama na kojim se možemo složiti. Iskreno se nadam da će četvorka zajedno nastupiti i radimo na tome da zajedno nastupimo. Izrada programa je u toku. Radi se o četiri stranke, ne samo u Kantonu Sarajevu, već tamo gdje je to moguće. Radimo na nekoliko frontova, pronalaženju zajedničkog programa i optimistična sam o rezultatima koje ćemo postići“, naglasila je.

Mladi muslimani traže da se razmisli o ulicama Tita, Štrosmajera i Ive Andrića u Sarajevu, o čemu je Ćudić rekla za N1 kako je “nazivi ulica zahtijevaju važnu reformu u BiH”.

Nazivi ulica u BiH zahtijevaju duboku i vrlo važnu reformu i ne treba praviti spiskove onih oko kojih se ne možemo složiti nego čistih, neokaljanih imena iz izuzetno bogate historije BiH. Nemam sumnju da je moguće postići konsenzus, ali ako želimo da ne postignemo dogovor, onda ćemo birati imena među kojima su ona i koja ste spomenuli. Ja imam 38 godina i nisam jugonostalgičarka, takođe ne mislim da agresija na BiH treba biti jedini izvor naših političkih opredjeljenja“, navela je.

O tome da li je onda i po njoj sporan naziv ulice po Josipu Brozu Titu, Ćudić je kazala kako “njoj lično nije ali da razumije da nekim ljudima jeste”.

“Nisam ja mjerodavna da dam sva imena u BiH. Nije tajna da je moj suprug iz Prištine, to je podneblje koje je patilo za vrijeme jugoslovenskog režima. Ako želimo BiH onakvu kakva je postavljena onda moramo biti spremni da naši instituti za historiju zasuču rukave i pronađu imena za koja će postojati razumijevanje. Mene lično ime Mustafe Busuladžića na školi duboko vrijeđa”, naglasila je.

Ćudić je za N1 komentarisala i Sporazum o Mostaru te je istakla: “Imamo Sporazum koji je potpisan van institucija BiH. Šokirana sam nepromišljenošću međunarodne zajednice i ta vrsta sporazuma nema podršku Naše strankle. Ovi izbori se ne održavaju zbog sporazuma SDA i HDZ već zbog presude Evropskog suda za ljudska prava. SDA i HDZ je ovim Sporazumom samo krunisao svoj brak čemu je kumovala međunarodna zajednica kako bi spriječili da se dalje bavimo skandalima koje su ove dvije stranke u FBiH proizvele, tako da Naša stranka neće svirati na tom vjenčanju. I sada je jasno da je jedina i najčvršća koalicija koalicija SDA i HDZ i sasvim sigurno ćemo joj se na lokalnim izborima i u Mostaru suprotstaviti“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad