Donirana medicinska oprema i dalje u skladištima, UKC Tuzla više ne želi čekati

Vijesti 24. jun 202018:25 > 19:24
N1

Gdje je medicinska oprema donirana Bosni i Hercegovini u proteklom razdoblju? Zašto još nije distribuirana i jesu li procedure ispred života pacijenata? To pokazuje primjer donacije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ministarstvo vanjskih poslova BiH komentiralo je za N1 stav ministarstva sigurnosti BiH o nedostavljanju tražene dokumentacije za spomenutu donaciju. Pozivaju i na odgovornost.

26. maj 2020. godine na sarajevski aerodrom stigla je pomoć višemilionske vrijednosti, između ostalog 40 respiratora i 100 hiljada testova. Skoro mjesec dana poslije donirana oprema i dalje stoji u carinskoj ispostavi aerodroma – razlog komplikovane procedure. Dokazi koji se potražuju ne postoje, jer je riječ o privatnoj, a ne državnoj donaciji, pojašnjava za N1 ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković

“Imamo situaciju da se stvari dalje komplikuju da se traže vrijednosti robe, da se traže dokazi o tome, mi to ne posjedujemo i naravno ne možemo da proslijedimo kao što ne možemo da proslijedimo ni donacijski certifikat zato što ga jednostavno nismo primili. U takvim slučajevima uobičajeno je da se oformi Komisija koja izvrši provjeru roba i po tom osnovu se zadovolje sve carinske formalnosti”, kazala je Turković.

U skladištima stoji i međunarodna pomoć pristigla iz mnogih drugih zemalja. Federalna uprava civilne zaštite, kojoj je odlukom Agencije za lijekove zabranjeno skadištenje i transport ove opreme, jer ne ispunjavaju uvjete za taj dio posla – traži od Federalnog ministarstva zdravstva da im se dostavi prijedlog zaključka o raspodjeli ove pomoći:

“S tim u vezi, informišemo Vas da raspolažemo sa sljedećim sredstvima i opremom:
Invazivni respiratori 80 komada, jednoslojna pamučna zaštitna maska 550 komada, metalni krevet komplet ( madraci i posteljina ) 500 komada, zaštitne naočale 735 komada, vizir za lice 1.605 komada, višekratno zaštitno vareno odijelo 785 komada, medicinska troslojna maska 3.700 komada, zaštitna maska 3m ffp2/3m 9.715 komada, višekratno dvoslojno zaštitno odijelo 500 komada, zaštitno odijelo tip 5 9.990 komada, termalne kamere 16 komada (moguća raspodjela reversom).”

Istovremeno, bolnicama u Federaciji BiH medicinske opreme svakim danom sve više nedostaje. Željno iščekuju kontigente ove pomoći. Iz zeničke bolnice nam je potvrđeno da trenutno mogu zadovoljiti potrebe, ali u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije ne mogu garantovati da im opreme neće manjkati. Nešto složenija situacija je u Tuzli. Od danas je ukinut hladni operativni program. Nabavka u ovim momentima značila bi poštivanje redovne procedure i dodatno vrijeme. Pitaju zašto bi se kupovalo nešto što je već donirano, te ističu da imaju saznanja da bi već danas dio usladištene opreme trebao biti raspoređen za daljnju distribuciju.

“Zašto trošiti novac za opremu koju smo dobili u donacijama. Ja se nadam da će odgovor biti pozitivan da ćemo do kraja dana nešto dobiti,ali bez obzira na to ja sam jučer dobio saglasnost Upravnog odbora da krenem u sistem javne nabavke jer ja više ne mogu čekati”, kazao je Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla.

Donirana medicinska oprema ipak ni danas nije raspodjelejenja, doznajemo, ali već sutra bi mogla biti, potvrđeno nam je iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo:

U pitanju je zaštitna oprema (maske, rukavice, odijela i sl.) kao i dezinfekciona i druga sredstva (alkohol, tečni sapuni i sl.) donirana od Turske, Azerbejdžana, Austrije, Poljske, Hrvatske, Katara i NR Kine. Kriteriji za raspodjelu su isti kao i za sva prethodno donirana sredstva, a isti uključuju broj stanovnika po pripadajućim kantonima.”

Ipak i nakon toga ostaće pitanje odgovornosti

“Ovo po meni prelazi granice normalnog ponašanja i mislim da tu treba zaista da se nadležne službe pozabave odgovornošću onih koji vrše blokadu na ovakav način”, kazala je Turković.

Ko će tek biti odgovoran ukoliko se ustanovi da oprema u Cargo centru nije pravilno uskladištena ili je oštećena, što je po riječima stručnjaka moguće, znat ćemo onda kada medicinska oprema dođe do krajnjih korisnika – pacijenata. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad