Čanak: Zašto Vučić šuti Dodiku? Jer je on miljenik Putina

Vijesti 24. jun 202021:08 > 21:11
TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Očigledno je Dodik miljenik Putina jer je on jedan od onih koji mogu biti Putinova poluga za izazivanje nestabilnosti na Balkanu, kazao je u Pressingu predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i jedan od lidera bloka Ujedinjena demokratska Srbija, Nenad Čanak.

Kako će se trijumf Vučića na izborima u Srbiji odraziti na odnose sa Bosnom i Hercegovinom?

VEZANE VIJESTI

Ne mislim da će biti bilo kakvih promjena. Nastavit će se voditi ista politika, čak sam uvjeren da će tako biti. Iskreno mislim da Vučić ne želi konflikte u regiji.

Vučić deklarativno priznaje teritorijalni integritet BiH, ali šuti kada Dodik u njegovom prisustvu govorio o Republici Srpskoj kao državi. Zašto je to tako?

Dodik je vrlo često gost u Moskvi. Očigledno je Dodik miljenik Putina jer je on jedan od onih koji mogu biti Putinova poluga za izazivanje nestabilnosti na Balkanu. Imate dvije neuralgične tačke – to su Kosovo i Republike Srpska. Potpuno je jasno da ruska spoljna politika Balkan doživljava kao svoje zadnje dvorište. Kod nas u Vojvodini u zadnjem dvorištu drže se pilići i sitna živina.

Ako smo “zadnje dvorište” Rusiji, šta smo onda Americi?

Americi je čitava planeta zadnje dvorište. To je problem sa Amerikom. Niti jedan vatrogasac nije dobio priznanje jer je spriječio požar prije njegovog nastajanja, nego zato što ga je ugasio. Isto tako, Rusija da bi pokazala svoj značaj mora da potpali požar pa da ga ugasi. Slično je i sa Amerikom. To je pitanje globalne politike, a mi smo sitni igrači. Ono što mi moramo uraditi na Balkanu jeste da pronađemo zajednički jezik kako da prestaemo biti zadnje dvorište.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad