Hiljade ljudi nahrlile u Hrvatsku, požurili preduhitriti nove mjere na granicama

Vijesti 25. jun 202007:02 > 07:10
N1/Ilustracija

Od ponoći je na snazi poseban režim ulaska u Hrvatsku za osobe iz BiH, Kosova, Republike Srbije i Sjeverne Makedonije. One će morati biti u samoizolaciji 14 dana od dana ulaska u RH, a obveza samoizolacije se ne primjenjuje na putnike koji prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku tranzitiraju, objavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu. Odmah je krenula navala na granice.

 Kako su jučer javljali iz HAK-a, cijeli dan je bio pojačan promet na graničnim prijelazima s BiH. Na prijelazu Maljevac kod Velike Kladuše na ulaz u Hrvatsku se čekalo sat i pol vremena, a velika je kolona bila i na graničnom prijelazu kod Slavonskog Broda.

Isto tako je bilo i na svim ostalim graničnim prijelazima na ulazu iz BiH u Hrvatsku. 

Jutros je situacija mirnija, no s obzirom na mnogobrojne upite vezane uz putovanje u susjedne države, vozačima i putnicima HAK savjetuje da se prije putovanja dobro informiraju na službenoj stranici Vlade za pravodobne i točne informacije o koronavirusu (https://koronavirus.hr) i stranici Hrvatskog autokluba (www.hak.hr), gdje će biti objavljene sve trenutne informacije vezane uz epidemiju koronavirusa kao i informacije vezane uz odvijanje prometa.

Za sve upite vezane uz Sloveniju i BiH više informacija možete pronaći na stranicama Informativnih centara tih država (https://promet.si/ ili https://bihamk.ba/).

Inače, u samo nekoliko sati nakon objave odluke o novom režimu na granicama, MUP je bio zasut upitima građana.

“Mogu li samo prijeći iz BiH pokupiti suprugu pa se vratim?”, “Rezervirao sam apartman, što da radim?”, Državljanin sam BiH koji radi u Njemačkoj, mogu li ja u Hrvatsku?”. Ovo su samo neka od više od 7000 pitanja koje je MUP primio nakon odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite da je za građane Srbije, BiH, Kosova i Sjeverne Makedonije koji dolaze u Hrvatsku obvezna 14-dnevna samoizolacija.

Kako javlja naš reporter Hari Kočić s graničnog prijelaza Kamensko s BiH, nakon odluke Stožera među ljudima u BiH zavladala je konfuzija.

Iz MUP-a neslužbeno doznajemo da su u nekoliko sati imali preko 7000 poziva ljudi, svatko sa svojom invidualnom situaciju i raspituju se pod kojim uvjetima mogu u Hrvatsku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad