Jovanović za N1: Nismo spremni u skladu sa onim što je propisao zakon

Vijesti 25. jun 202010:28 > 10:54
N1

Zoran Jovanović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona, objašnjavajući za N1 trenutnu situaciju u ovom kantonu, kazao je da u odnosu na prošle dane je zadovoljavajuće. Kako je rekao, vrijeme je sunčano, rijeke su se povukle u svoja korita, nivo voda opada i nivo jezera Modrac također, također opada.

“U ovom momentu možemo biti zadovoljni. Jučer je bilo malo poplava, zbog ispuštanja vode iz jezera Modrac u većem obimu, da ne bi došlo do većeg preliva preko brane. To su poljoprivredna zemljišta, nisu poplavili stambeni objekti”, rekao je Jovanović.

VEZANE VIJESTI

Međutim, dodaje, ima dosta poplavljenih stambenih objekata, naročito na području grada Živinica, a u mjesnoj zajednici Đurđevik došlo je do prekida saobraćajne komunikacije Tuzla – Sarajevo, radi izlijevanja rijeke Gostelje.

“Imamo dio poplavljenih objekata u naselju Špionice, grad Srebrenik, i u općini Kladanj su pretpili katastrofalne poplave. U općini Sapna pokrenuta su nova klizišta. Ali odmah smo reagovali i zamolili za pomoć Federalnu upravu civilne zaštite. Ljudi su odmah jučer došli sa 10 pumpi za ispumpavanje i većim brojem isušivača. U odbranu i sanaciju posljedica od poplava su se uključili i profesionalne vatrogasne jedinice u svojim općinama i gradovima”, naveo je Jovanović. 

Nažalost, napomenuo je, nismo još pristupili implementaciji zakona o zaštiti i spašavanju ljudi, materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.

“Nemamo uspostavljene jedinice civilne zaštite u mjesnim zajednicama, općinama i kantonu. To je nešto od čega svi bježe, a to nam je svima prijeko potrebno i pokazuje se u vanrednim situacijama, da nismo spremni u skladu sa onim što je propisao zakon. Građani moraju shvatiti da su i oni dio civilne zaštite i da imaju svoje obaveze i dužnosti. Ne možete očekivati da vam dođe neko iz Sarajeva i čisti ispred vašeg praga, a vi gledate ih slikate i kritikujete”, zaključio je Jovanović. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad