Rast broja zaraženih u BiH: 119 novih slučajeva za jedan dan

Vijesti 25. jun 202012:11 > 12:16
N1

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h), u Federaciji BiH testirano je 539 uzoraka, od kojih je 57 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom (29), Zeničko-dobojskom (3), Srednjobosanskom (4), Hercegovačko-neretvanskom (5) i Kantonu Sarajevo (16).

Osim toga, virusom korona u Republici Srpskoj zaražene su još 62 osobe, izjavio je vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković. Zeljković je istakao da novozaraženi imaju blažu kliničku sliku, ali je neizvjesno kakva će ona biti ubuduće.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci naveo da je epidemiološka situacija pogoršana, te da je neophodno pridržavanje propisanih mjera da bi ostala pod kontrolom. Zeljković je dodao da je primjetno nepoštovanje propisanih mjera, prije svega držanja fizičke distance i pravilnog nošenja maske. 

VEZANE VIJESTI

U Federaciji BiH do sada je testirano 50.815 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1.732 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 1012 pacijenata, dok je trenutno aktivan 671 slučaj-oboljeli od COVID-19. Do sada je zabilježeno 49 smrtnih slučajeva, dva smrtna slučaja zabilježena su u posljednja 24 sata, radi se o starijim muškim osobama iz Živinica i Tuzle.

“Važno je da se u ovom momentu i vremenu koje je pred nama svi odgovorno ponašamo i da jedni druge podstičemo na odgovorno ponašanje. Neophodno je i od ključnog značaja da se svi posvetimo provođenju mjera lične/osobne zaštite i da se poslodavci pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima kako bismo spriječili širenje virusa i porast broja oboljelih”, poručuju iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva podsjećajući na osnovne mjere prevencije:

“Držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, te izbjegavanje većih okupljanja jednostavne su mjere kojima možemo postići mnogo na sprečavanju širenja virusa.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad