Agencija za akreditiranje BiH: Nijedan klinički centar u BiH nema ISO standard

Vijesti 25. jun 202014:53 > 15:01
KAROLY ARVAI / POOL / AFP

Iz Agencije za akreditiranje u Bosni i Hercegovini kazali su za N1 da, kada je u pitanju validnost testova na korona virus, "u BiH ne postoji niti jedna laboratorija koja je akreditirana za ispitivanja na korona virus".

S aspekta akreditacije, ključna stvar koju treba reći jeste da u BiH ne postoji niti jedna laboratorija koja je akreditirana za ispitivanja na korona virus. Isto ne treba niti iznenaditi s obzirom da je Covid-19 novi virus i da je potrebno vrijeme za akreditaciju laboratorija koje mogu raditi PCR testove na Covid-19. Čak ni Institut Robert Koch nije akreditiran za ovu vrstu ispitivanja. U Velikoj Britaniji je npr. tek 16. juna 2020. odobrena prva akreditacija u području PCR testova za Covid-19“, rekli su za N1 iz Agencije za akreditiranje u BiH.

Stoga, kako navode, s aspekta akreditacije i priznavanja izvještaja EA MLA/BLA potpisnika, gdje je BATA potpisnik ovog sporazuma u području ispitivanja po EN ISO/IEC 17025 sasvim je pravilno tumačenje da ovi testovi nisu prihvatljivi, jer, kako ističu iz ove agencije, metode nisu akreditirane i tu BATA kao akreditacijsko tijelo BiH nema prostora za bilo kakve prigovore.

Međutim, naglasili su i kako je njemačka vlada propisala fleksibilnija pravila koja ostavljaju mogućnost da se priznaju PCR testovi iz dokazano kvalitetnih laboratorija, npr. akreditiranih laboratorija po ISO 15189 ili ISO/IEC 17025 u području molekularno bioloških ispitivanja (PCR testovi).

U tom slučaju, u BiH postoje dvije laboratorije koje rade PCR testove na Covid-19 (Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Institut za javno zdravlje Republike Srpske), a koje su akreditirane i/ili priznate od WHO (SZO) za druge slične vrste PCR ispitivanja i čija kompetentnost bi, pod ovim uvjetima, mogla biti prihvaćena i bez akreditacije za Covid-19“, rekli su nam.

Napominju da ostaje na nadležnom ministarstvu da eventualno uputi neku protestnu notu i zatraži priznavanje ovih izvještaja.

BATA stoji na raspolaganju za eventualno podnošenje zahtjeva za akreditaciju u području ispitivanja na COVID-19, što bi dugoročno gledajući, doprinijelo prevazilaženju sličnih situacija“, istakli su iz Agencije za akreditiranje BiH za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad