Vlada Brčko distrikta usvojila Nacrt zakona o mirnom okupljanju

Vijesti 25. jun 202015:45 > 16:09
Vlada Brčko distrikta

Vlada Brčko distrikta usvojila je danas na vanrednom zasjedanju Nacrt zakona o mirnom okupljanju, koji je predložila Policija distrikta.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić rekao je na konferenciji za novinare da je specifičnost ovog propisa to što se maksimalno liberalizuju uslovi za održavanje mirnog okupljanja, te je usklađen sa evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i pravom na slobodu okupljanja.

“Spontana okupljanja kao odgovor na neposredan incident ne podliježu rigoroznim uslovima za najavu, ali ta spontana okupljanja trebaju biti taksativno navedena u zakonima”, pojasnio je Milić.

On je dodao da su iz ovog zakona izuzeti komercijalno okupljanje i organizovanje javnih priredbi, jer su sadržaji drugog zakona za čiju izradu je Vlada odobrila smjernice.

Ovu odluku pozdravila je i Misija OSCE-a u BiH.

“Oduševljeni smo što su vlasti u Brčkom potpuno posvećene unapređenju uživanja osnovnih prava i sloboda”, kazali su iz OSCE-a.

Odgovarajući na pitanje novinara kada će biti uspostavljen javni gradski prevoz na području Brčkog, Milić je rekao da još nije postignut dogovor sa prevoznikom koji vrši te usluge, a sa kojim je Vlada distrikta potpisala trogodišnji ugovor.

On je istakao da je ovo ozbiljan problem i da je o svemu obaviješteno Pravobranilaštvo.

“Moje mišljenje je da je cijeli koncept organizacije javnog i prevoza učenika na području Brčko distrikta nešto o čemu treba ozbiljno promišljati. Pozicije u kojima postoji jedan izvođač, u ovom slučaju prevoznik sa trogodišnjim ugovorom, ima monopol koji vrlo često može da se negativno odrazi na kvalitet pružanja usluga”, rekao je Milić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad