Dok jednom ne smrkne drugom ne svane

Vijesti 25. jun 202016:55 > 19:07
N1

Nakon što je stupila na snagu odluka o obaveznoj samoizolaciji za osobe koje iz Bosne i Hercegovine dolaze u Hrvatsku - već su vidljive posljedice u turizma Bosne i Hercegovine. Neum potpuno bukiran za vikend pred nama, nije mnogo mjesta ostalo ni za naredne sedmice - a iz turističkih agencija poručuju da će biti primorani na bojkot ukoliko se odluka Hrvatske uskoro ne promjeni.

Od ponoći srijede na četvrtak primjenjuje se odluka hrvatskog kriznog štaba o 14 dana samoizolacije za sve koji u tu zemlju uđu iz Bosne i Hercegovine. Takva odluka značajno se odražava na turizam – s obe strane granice.

Od januara do septembra prošle godine u Hrvatskoj je zabilježeno 465.040 dolazaka turista iz BiH, 2.614.472 noćenja, što čini 2,54% ukupno ostvarenih noćenja u tom periodu. Bez obzira na to – BiH za Hrvatsku ima status ‘treće zemlje’.

“Mi smo govorili da ćemo na razini EU dogovarati i da ćemo imati jedan zajednički pristup prema trećima, i da ćemo do prvog donijeti neke odluke prema trećim zemljama s obzirom na epidemiološku sitauciju. Sad je procjena struke da je došlo na tu razinu da jednostavno ne možemo prihvatiti dolazak više turista iz tih zemalja”, kazao je Gari Cappelli, Ministar turizma RH.

A ta treća zemlja Bosna i Hercegovina do sada je izvršila 87.166 testiranja na korona virus, dok je u Hrvatskoj, koja broji oko milion više stanovnika sprovedeno oko dvanaest hiljada manje testiranja – 74.657.

Bez sumnje će bh. turista ove godine biti manje. S druge strane, rastu brojke rezervacija na komadu bosanskohercegovačkog primorja – kapaciteti u Neumu bukirani za vikend.

“Od juče nakon odluke Hrvatske da zatvori granice za naše državljane je počela nevjerovatna pomama za Neumom i za smještajnim kapacitetima u Neumu – već ovaj vikend nema slobodnih soba, taj trend se nastavlja i za sljedećih petnaestak dana”, kazao je Davor Krešić, udruženje turističkih radnika Neum.

Iz turističkih agencija pojašnjavaju da je novac vraćen za neke aranžmane, tu je i opcija vaučera za kasnije korištenje – a propali su planovi rezervacija čitavih otoka.

“Te odluke smatramo poprilično neozbiljnim i onako ishitrenim obzirom na to da sve statistike pokazuju koliko veća oapsnost od zaraze dolazi iz EU nego iz BiH. Nadamo se da će Vlada Hrvatske vrlo brzo shvatiti posljedice ove odluke i promjeniti je, ukoliko se to ne desi mi ćemo biti primorani da bojkotujemo tu turističku destinaciju i da okrenemo fokus nekim destinacijama, što u regionu, što malo dalje”, kazao je Adnan Baručija, direktor marketinga u turističkoj agenciji.

A malo dalje, okolo i u krug – pa u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, maštovita je ideja kako izbjeći samoizolaciju. Iz mašte nazad u realnost – i prije nego što su sva pitanja o kretanju preko granice odgovorena, ljudi iz BiH se snašli za ljeto i more.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad