Potpuno drugačija slika svetišta u Međugorju

Vijesti 25. jun 202018:22 > 19:10
N1

Godinama unazad, 25. juna Međugorje je bilo najposjećenije mjesto u ovom dijelu Evrope. Ove godine, zbog pandemije - drugačija slika marijanskog svetišta. Danas je obilježena 39. godišnjica navodnog ukazanja djevice Marije u Međugorju. Dan je to kada su hiljade ljudi iz cijelog svijeta posjećivale Bosnu i Hercegovinu i Međugorje. Danas, potpuno drugačija slika. Tradicionalna misa je održana, ali istoj je prisustvovalo tek nekoliko stotina bh. građana.

Međugorje skoro pa prazno. Godinama prije ove, virusne – sve klupe bile su ispunjene do posljednjeg mjesta, a parking se protezao stotinama metara. Gosti, mahom vjernici brojali su se u desetinama hiljada. Danas – tek nekolicina građana Bosne i Hercegovine. Došli su, kažu, jer kažu da ovdje uvijek pronađu mir:

“Ja sam dao zavjet, da ću uvijek ovdje dolazit. Iako imam godina, došao sam iz Mostara pješke i dolazit ću koliko god budem mogao. Ovdje pronađem mir i spokoj.”
“Možda je ovo i jedna poruka da domaći vjernici se malo više mole.”
“Prelijepo je, prelijepo se osjećam, uvijek se tako osjećam ovdje.”
“U Međugorju je svaki dan prelijepo, ne samo danas, nadam se da je i vama lijepo.”

No, nije lijepo turističkim radnicima. Ovo mjesto živi od turizma. Brojni restorani, hoteli, radnje mješovite robe – danas bez gostiju.

“Mi ovdje imamo dvadeset tisuća kreveta koji evo četiri mjeseca leže prazni, ne trebam vam više ništa govoriti. Na to onda sve je naslonjena prateća uslužba djelatnost, od ugostiteljstva, izleta, transporta – to je jedna uvezana djelatnost, koja je jednostavno stala, prekinuta je”, kazao je Željko Vasilj, turistička zajednica Međugorje.

A prekinute su i mjesečna javna ukazivanja gospe. Prema tvrdnjama vidjelice Mirjane, svakog drugog u mjesecu – djevica Marija bi se ukazala u Međugorju. Od marta ove godine, kako prenosi Mirjana – gospa se više neće pojavljivati tako često, nego samo jednom godišnje. Sveta stolica u Vatikanu je prošle godine odobrila hodočašća prema Međugorju, ali još nije priznala ukazivanja gospe.

I bez potvrde pape, činjenica je – Međugorje je postalo biser religijskog turizma Evrope i mjesto kroz koji godišnje prođu milioni ljudi. Kako tvrde naši saovornici, sve evropske nacije su bar jednom bile ovdje.

Ove godine u Međugorju nema Poljaka, Talijana, Španaca ni Hrvata – a oni su bili najčešći i najbrojniji gosti ovog datuma u prošlosti. Ipak, turistički radnici se nadaju da se sezona još može spasiti s jeseni, s obzirom na to da sezona ovdje traje do kraja okrobra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad