Majkić: Svi zakoni koje donese tzv. Adilova grupa neće nikada dobiti podršku

Vijesti 25. jun 202018:27 > 19:09
Arhiv

Dom naroda Bosne i Hercegovine nije usvojio Prijedlog Zakona o prestanku mandata članova VSTV-a. Protiv su glasali delegati klubova Srba i Hrvata, koji su članovi SNSD-a i HDZ-a. Prethodno je i Ustavnopravna komisija ovog Doma dala negativno mišljenje. Zakon koji je ranije dobio podršku u Zastupničkom domu predložio je Dragan Mektić. Razlog su afere u VSTV-u, Izvještaji o radu koji nisu dobili podršku Parlamenta, negativan Pribeov izvještaj, te gubitak povjerenje građana u rad pravosuđa.

Smjenama aktuelnih članova VSTV-a ne rješava se ništa u pravosuđu – stava je delegatkinja Dušanka Majkić. Neophodna je reforma pravosuđa, a Mektićev Zakon to ne tretira.

“Svi zakoni koje u Predstavničkom domu donese tzv. Adilova grupa, dva SDS-a, dva PDP-a i Adil, neće dobiti nikada podršku. I znaju to dobro svi koji su bili nosioci tih aktivnosti”, kazala je Dušanka Majkić, delegatkinja Kluba Srba (SNSD).

“Ovakvim drastičnim potezom mislim da ne bismo ništa sustavno riješili, da bismo šta više napravili jednu ogromnu, katastrofalnu grešku i mislim da to ne može i ne smijemo napraviti, s druge strane apsolutno sam za što je moguće prije dobijemo Zakon o sudbenom i tužiteljskom vijeću, odnosno njegove izmjene”, kazao je Bariša Čolak, delegat Kluba Hrvata (HDZ BiH).

Predlagač Zakon odgovara delegatima:

“Kada napravite nekakav korak, pokušate nešto da uradite onda oni nađu hiljadu demagoških izgovora da treba konsultovati ove, one i tako dalje i tako dalje, oni skinu to s dnevnog reda, i nikome ništa”, kazao je Dragan Mektić, zastupnik SDS u ZD PSBiH.

VSTV na čelu s Milanom Tegeltijom ostaje u istom sastavu do daljenjeg. U međuvremnu je ponovo zasjedala i Istražna komisija za utvrđivanje stanja u pravosuđu. Na dnevnom redu – pritisci na nosioce pravosudnih funkcija. U tom kontekstu, osuda, kažu članovi Komisije, izjave Milana Tegeltije, koja se ticala onemogućavanja saradnje sudija i tužilaca s ovom parlamentarnom komisijom.

“Imamo pravo da pitamo o konkretnim stvarima, imamo pravo da pitamo zašto je obustavljena istraga u slučaju gospodina Leutara, imamo pravo da pitamo, jer to traje godinama, pa i decenijama, imamo pravo da pitamo zašto je stala istraga u slučaju Pavlović banke, imamo pravo da pitamo zašto je stao predmet Pandora, nećemo ulaziti ko je kriv, ko su svjedoci, ko je obuhvaćen, to nas ništa ne zanima”, kazao je Zukan Helez, član Komisije (SDP).

“Mislim da će Tegletija biti među zadnjima koji će sigurno doći na sjednicu Privremene istražne komisije i morati odgovoriti na desetine ili stotine konkretnih pitanja jer to je njegova obaveza”, kazao je Branislav Borenović, član Komisije (PDP).

A Tegeltija odgovara: Ne postoje nikakve pojedinačne izjave ili zabrane Milana Tegeltije, prema bilo kome, naveo je predsjednik VSTV-a, nego postoje Zaključci Institucije, koji su jasno propisali kada, pod kojim uvjetima se sudije ili tužioci mogu odazvati na sjednice Istražne komisije. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad