Procedure pri kraju, počinje distribucija donirane medicinske pomoći

Vijesti 25. jun 202018:50 > 18:58
MIGUEL RIOPA / AFP

Za sada nema potrebe za panikom. U Federaciji Bosne i Hercegovine je situacija najteža u Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu, gdje se posljednjih dana bilježi 14 – 16 zaraženih na dnevnoj bazi - istakao je u izjavi za N1 Goran Čekrez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

Kazao je da ukoliko dođe do značajnijih promjena epidemiološke situacije da kantoni direktno, odnosno kantonalni krizni štabovi, mogu uvesti mjere, što je ranije odobrio Krizni štab ministarstva zdravstva FBiH.

“Velika je razlika između kantona, a u ovom trenutku imamo tri kantona koji se posebno izdvajaju”, kaže Čerkez

Odgovorio je i na pitanje o eventualnim recipročnim mjerama BiH prema susjednoj Hrvatskoj.

Granice su otvorene, ekonomije moraju funkcionirati, a stanovništvo se shodno tome treba pridržavati mjera i preporuka. Mi vjerovatno u ovom trenutku nećemo ništa restriktivnije raditi, ali dolazimo u situaciju da nam drugi zatvaraju granice, tako da smo faktički ograničeni u kretanju. Uskoro se planira otvaranje granica prema EU, otvorili smo prema susjedima, Crnoj Gori i Srbiji, ali ćemo se prvenstveno voditi rizikom i stanju u tim zemljama”, poručio je Čerkez

Dobra vijest jeste da je riješeno pitanje distribucije donirane medicinske opreme u okviru međunarodne pomoći tokom pandemije. Procedure se privode kraju i najkasnije tokom sutrašnjeg dana krajnji korisnici će moći preuzeti dio koji im pripada na osnovu raspodjele. Ranije je iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo za N1 istaknuto da su kriteriji za raspodjelu isti kao i za sva prethodno donirana sredstva, a kriteriji uključuju broj stanovnika po pripadajućim kantonima.

Važna je samo komunikacija i ako to bude uredu, nećemo imati probleme, poručuje Čerkez.

Federalno ministarstvo zdravstva je danas, po riječima Čerkeza, dostavilo distribucijske liste Federalnoj upravi civilne zaštite, u čijim skladištima se nalazi donirana oprema, kako bi mogli distribuirati pomoć prema nižim nivoima, odnosno kako bi pozvali kantonalna ministarstva zdravstva da tu pomoć preuzmu:

Nikome nije u interesu odugovlačenje. Postoji sistem dodjele međunarodne pomoći i očigledno da je tu došlo do određenih zastoja, ali onog trenutka kada dođe do nas zahtjev, odnosno prijedlog distribucije, mi to vrlo efikasno i brzo rješavamo, kao i u ovom slučaju. Trebalo nam je dva dana da to završimo, danas već praktično tu pomoć šaljemo dalje”.

Ova informacija naročito je obradovala zdravstveni sektor u Tuzlanskom kantonu. Ministrica zdravstva ovog Kantona Dajana Čolić je konstatovala da ih raduje informacija o dodjeli doniranih sredstava čija bi raspodjela, kako kaže, trebala biti sutra ili prekosutra ili u dane vikenda.

Našli smo se u situaciji kada zbog same procedure javne nabavke, bez obzira da li imamo novce ili ne, a trenutno ih imamo, jako teško dugotrajno riješiti kroz proces javne nabavke ili ne, ali ove donirane količine će nam pomoći da prevaziđemo ovaj period, a nakon toga da se pripremamo za naredni period”, naglasila je Čolić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad