Odluka Hrvatske ujedinila Bosance i Hercegovce

Vijesti 25. jun 202019:30 > 19:44
N1

Brojne reakcije na odluku Republike Hrvatske o samoizolaciji u trajanju od 14 dana za sve građane koji uđu iz BiH u Hrvatsku.

Jedinstven stav, odluka je ishitrena nerazumna i štetna.

“Mi imamo apsolutan rast i u Hrvatskoj i u Srbiji i u EU i u Njemačkoj, Austriji, mi imamo ponovno značajan porast zaraženih. I kad vidimo gdje se tu nalazi BiH, to još uvijek ne bi nazvali alarmantnim stanjem”, kaže Goran Čerkez iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Njegov kolega Alen Šeranić, ministar zdravlja RS dodaje:

“Nisam pristalica zatvaranja granica, ali svakako da uvijek ima prostora da se razmisli o određenim mjerama koje bi se mogle recipročno uvesti prema državama koje to urade i prema nama.”

Zašto Hrvatska nije zatvorila garanicu za građane koji dolaze iz Njemačke u kojoj je porast zaraženih mnogo veći, članica Kriznog štaba Republike Hrvatske Alemka Markotić odgovara:

“U ovom trenutku se vodimo time, s kojeg područja nama je ušlo najviše oboljelih. Prema tome je identificirano područje, naše najbliže okolice. To je privremena mjera, pratimo situaciju.”

No da ne bude zabune, u Hrvatsku nisu ušli pozitivni Bosanci i Hercegovci, već građani Hrvatske koji su zbog posla jedno vrijeme boravili u BiH. Samoizolacija je obavezna za sve koji ulaze s područja BiH, uključujući i one koji imaju i hrvatsko državljanstvo. Zvanično su reagovali iz ZHK zatraživši da se odluka odbaci.

“Imajući u vidu epidemiološku situaciju u našoj Županiji gdje u posljednjih mjesec dana nemamo niti jedne osobe oboljele od koronavirusa, te vrijeme donošenja ove Odluke kada su u tijeku upisi na fakultete, polaganje državne mature, sezonski rad i odlazak na posao, svadbene svečanosti i drugi brojni razlozi prelaska granice RH, tražimo od vas da izmijenite, dopunite, odnosno preispitate navedenu Odluku i dopustite svojim državljanima (u našoj Županiji velika većina građana ima dvojno državljanstvo BiH i RH) nesmetan ulazak u Republiku Hrvatsku bez mjere samoizolacije”, navodi se u otvorenom pismu.

Inače upitana za ulazak državljana BiH koji imaju i hrvatsko državljanstvo, Alemka Markotić je kazala kako “dvojno državljanstvo ne štiti od virusa. Stvar je jednostavna – je li promet donio veći broj oboljelih. To se epidemiološki pokazalo da je tako”, doodala je.

Određene razgovore već obavili zvaničnici HNK, dok slično razmišljaju i državni parlamentarci:

“Ja sam sinoć razgovarao sa kolegama županima na jugu Hrvatske i zamolio sam da se preispita odluka. Mislim da je i Klub Hrvata danas reagirao da se odluka preispita. Svi smo složni da se odluka treba preispitati”, naglašava Nevenko Herceg, premijer HNK.

“Siguran sam da će se ovo obiti Hrvatskoj o glavu. Već sada čujem velika protivljenja od hrvatskih hotelijera. Jedna nerazumna odluka u svakom slučaju”, slaže se i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Damir Arnaut.

Reagirali su i iz SDA. Odluku hrvatskih vlasti nazvali su štetnom prije svega za hrvatski turizam, pozvavši građane da iskoriste ljepote koje nudi BiH. Slično je poručio i federalni premijer, Fadil Novalić, koji je danas posjetio gradilište koridora 5c u Počitelju

“Nismo slučajno danas ovdje na jugu Hercegovine. U svijetlu ove politike iz Hrvatske, pozivam sve naše porodice koji imaju namjeru ljetovati da ljetuju u svojoj državi. Imamo tu u našoj blizini more. Samo je pitanje sedmica kada će biti pušten tunel Žaba koji omogućava da od Mostara do Neuma, bez prelaska granica, dođemo za oko jedan sat”, kazao je Novalić.

Federalni premijer dodao je kako će građani Bosne i Hercegovine ljetovanjem na bh. moru, Blidinju, Međugorju, Krajini ili na slapovima Une na najbolji način pomoći domaćoj ekonomiji.

Iako je dozvoljen ulazak osoba koji su poslovno vezane za Hrvatsku, procedure su se zakomplikovale, uključujući i polaganje državne mature za one koji žele studirati u RH, ili pak glasati u u susjednoj državi gdje su registrovani kao birači. Jedan od njih je i Božo Ljubić zastupniik u Saboru RH

“S obzirom da se novi režim na granici poklopio sa zadnjim terminom promjene glasačkog mjesta, ja sam morao uputiti molbu konzulatu Hrvatske da mi se omogući mjesto glasanje, inače ne bih mogao glasovati. Ja se i dalje nadama da će se u narednim danima doći do rješenja“, naglašava Ljubić.

Zbog svega navedenog reagovali su i HSP, HRS i HDZ 1990 koji su poručili kako iza uvođenja samoizolacije ne stoji struka, nego politika uz poruku hrvatskim državljanima u BiH da dobro razmisle kome će dati svoj glas na parlamentarnim izborima koji se održavaju narednog vikenda.

I na kraju, hoće li BiH i zvanično odgovoriti Hrvatskoj?

Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković najavila je kako će Vijeće ministara 30. juna, zauzeti pozicije i odrediti mjere u odnosu na sve zemlje, pa i one u okruženju.

“Sve opcije su otvorene, sve opcije su na stolu”, navela je Turković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad