Dodik: Prilikom zdravice u Moskvi sam kazao da dolazim iz RS-a koja je u BiH

Vijesti 25. jun 202022:10 > 22:11
Srna

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik istakao je da na Paradu pobjede u Moskvi nije išao u ime države ili Predsjedništva BiH, već dominantno u ime Republike Srpske.

Dodik je naglasio da je prilikom zdravice na svečanom prijemu naglasio da dolazi iz RS-a koja se nalazi u Bosni i Hercegovini.

On je kazao da “Bosna i Hercegovina ima federalno-konfederalni status i da je nestabilna jer ima međunarodni protektorat, zbog čega Republika Srpska ima jaku autonomiju”.

Dodik je naglasio da od ogromne važnosti to što su predstavnici srpskog naroda bili dio Parade pobjede u Moskvi, jer su “Srbi u Drugom svjetskom ratu bio na strani pobjednika”.

On je kazao da su Srbi masovno stradali, ne samo od Hitlera i Njemačke, nego i od ustaškog režima, koji je samo “u Jasenovcu sahranio 500.000 Srba, dok je u bivšoj Jugoslaviji poginulo 1,2 miliona ljudi”.

“Veoma je važno da se obilježi, ne samo pobjeda, nego i žrtva koja je data. U tome je značaj ove parade, jer Rusija uspijeva da napravi sintezu između onoga što je bilo i današnjeg vremena. Rusija je doprinijela saveznoj pobjedi i za taj cilj dala 27 miliona žrtava”, rekao je Dodik za RTRS.

Prema njegovim riječima, oni koji su najviše stradali mogu da organizuju sjećanje, koje je veoma važno sada kada mnogi žele reviziju.

“To se nedavno desilo i nama, u Sarajevu kada je izglasan neki papir koji govori o tome da su stradalnici u Drugom svjetskom ratu Bošnjaci koji nisu ni postojali, Hrvati koji su bili masovno u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i tek se na kraju pominju Srbi koji su bili dominantni stradalnici i koji su masovno dizali ustanak i protiv Nijemaca i ustaša, koji su ih kinjili i ubijali”, istakao je Dodik.

On je dodao da je faktografski važno da su “Srbi imali dvije savezničke strukture – partizane i četnike, dva antifašistička pokreta”.

“I to sada pokušavaju da mijenjaju i jedan broj naših ljudi, koji su možda bili neoprezni, podržali su takvu reviziju koja je strašna”, rekao je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad