Šeranić: Najviše zaraženih je od 30 do 45 godina, to je najugroženija populacija

Vijesti 26. jun 202008:53 > 09:18
N1

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, za N1 je rekao, da ga zabrinjava epidemiološka situacija, u smislu kada raste broj zaraženih koronom.

“Dobro u ovoj činjenici je da broj lica koja se smještaju u bolnicu je stabilan i uglavnom se to drži na nekom nivou kao u cijeloj ovoj sedmici – plus jedan ili dva pacijenta, manje ili više. I ono što je dobro, što pratimo kroz rezultate i izvještaje koji se rade na klinikama, je da se radi o licima koji su sa lakšim simptomima ili bez simptoma”, naveo je Šeranić i dodao: 

“Vjerovatno to ima povezanosti sa tim da je većina lica koja su sada zaražena virusom korona u ovom nekom posljednjem periodu su starosti od 30 do 45 godina. Radi se o radno sposobnom, mlađem stanovništvu, što naravno odmah ukazuje da se treba razmisliti o mjestima gdje se zaražavaju i shodno tome usmjeriti mjere”. 

Istaknuo je da se mora pooštriti rad inspekcijskih organa, rad komunalne policije, kako bi se smanjio virus unutar te populacije koja je sad najugroženija.

Što se tiče otvorenog javnog prostora, podsjetio je da maske nisu obavezne, ali svakako su obavezne i na otvorenom za osobe koje boluju od hronične bolesti ili koje su oboljele od neke akutne respiratorne bolesti.

“Trenutne mjere su najjeftinije i jedine koje imamo kad je korona virus u pitanju”, rekao je Šeranić. 

Naveo je i da će se u narednom periodu razgovarati o tome kako regulisati granicu čiju odluku treba donijeti Savjet ministara.

“Ne bih rekao da se trebamo potpuno zatvoriti, ali svakako ima prostora da se razmisli o određenim mjerama koje bismo mogli recipročno uvesti prema državama koje to učine prema nama ili na osnovu određenih epidemioloških podataka koji dolaze iz te države”, zaključio je Šeranić. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad