Kufner za N1: Koja je procedura za bh. građane pri ulasku u Hrvatsku

Vijesti 26. jun 202009:49 > 10:06
N1

Voditelj Službe za susjedne zemlje Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske Tomislav Kufner bio je gost Novog dana s kim smo razgovarali o odluci Hrvatske da uvede 14-dnevni karantin za sve putnike iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova koji planiraju boraviti na teritoriji njihove zemlje.

Ono što građane Bosne i Hercegovine interesuje jeste šta kada bh. državljanin dođe na neki od prelaza između naših zemalja, Kufner je rekao kako će za putnike koji dođu iz smijera BiH prvo utvrditi da li imaju uvjete za ulazak u Hrvatsku, a ukoliko udovoljavaju uslovima, nakon kontrole policija će skenirati putnu ispravu, dozvoliti ulazak u Hrvatsku i ti podaci se dijele sa platformom Ministarstva zdravstva. Kako je istakao Kufner za N1, ti podaci su vidljivi epidemiolozima i liječnicima. 

VEZANE VIJESTI

Kazao je i kako izgleda procedura za naše građane ukoliko se odluče ići u Hrvatsku.

Građani BiH kada se smjeste u objekt u kojem će boraviti, idući dan se moraju javiti ili liječniku, a najčešće nemaju izabranog liječnika, te se onda moraju javiti nadležnom epidemiologu koji provodi zdravstveni nadzor nad putnicima iz BiH“, rekao je.

govoreći o tome šta ukoliko dođe do kršenja mjera samoizolacije, Kufner je rekao kako nadzor provodi policija i državni inspektorat, a da je klasičan primjer kršenja samoizolacije ukoliko državljanin BiH izađe iz objekta u kojem je smješten i druži se s drugim osobama.

Ukoliko policija utvrdi da je došlo do kršenja te mjere, obavijestit će državni inspektorat, bit će mu izdat prekršajni nalog i određena novačana kazna od 8.000 kuna“, kazao nam je te istakao i da je moguće da dođe do odbijanja ulaska u Hrvatsku ako dođe do toga.

Također, ova odluka ima i izuzetke, te su one osobe koje ne moraju ići u samoizolaciju ukoliko idu zbog liječenja, studenti i učenici koji idu polagati ispite, državnu maturu. Također, kako je istakao Kufner, sad je vrijeme i vjenčanja i ukoliko se radi o gostima i vjenčanje je ranije zakazano, te osobe mogu ući u Hrvatsku bez 14-dnevne samoizolacije, kao i osobe koje dolaze na sahranu bližim članovima obitelji.

Kufner je govorio i o višesatnim čekanjima na graničnim prelazima u Hrvatskoj ranije te je naglasio kako je Republika Hrvatska ulaskom u Evropsku uniju preuzela i onaj dio evorpskog zakonodavstva, te s obzirom da su vanjska granica EU, te mjere moraju biti, odnosno zakonodavstvo EU propisuje temeljtie provjere nad državljanima svih onih zemalja koje nisu njene članice.

Kufner je rekao i da oni građani BiH koji se ipak odluče ići u Hrvatsku, ne mogu napustiti tu zemlju napustiti samovoljno bez javljanja epidemiologu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad