Novi skok: Za jedan dan u BiH 140 novih slučajeva korona virusa

Vijesti 26. jun 202012:16 > 12:20
Reuters

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h), u Federaciji BiH testirana su 853 uzorka, od kojih je 87 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u TK, ZDK, SBK, HNK, Zapadnohercegovačkom i KS. Istovremeno, kod 53 osobe u RS je potvrđeno prisustvo virusa korona, saopćeno je iz Ministarstva zdravlja RS. Ukupno 140 za 24 sata na nivou BiH.

U Federaciji BiH do sada je testirano 51.668 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1.819 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljena su 1022 pacijenta, dok je trenutno aktivno 745 slučajeva-oboljelih od COVID-19. Do sada su zabilježena 52 smrtna slučaja, tri smrtna slučaja zabilježena su u posljednja 24 sata, radi se o muškim osobama iz Sapne (1956), Teočaka (1946) i Tuzle (1935).

Epidemiološka situacija i dalje se usložnjava povećanjem broja novih žarišta, i posljednji podaci s terena pokazuju nam je da je virus još uvijek aktivan i da cirkuliše. Epidemiološke službe su 24 sata na terenu gdje se prekidanjem lanaca prijenosa otkrivanjem, testiranjem, izolacijom i liječenjem slučajeva i izolacijom kontakata, te monitoriranjem žarišta cirkuliranja bolesti kroz pojačan nadzor prati prijenos. Zavodi za javno zdravstvo i službe za epidemiologiju svakodnevno poduzimaju velike napore kako bi odgovorili na pandemiju COVID-19 u Federaciji BiH, a suradnja stanovništva sa epidemiološkim službama koje provode istrage, kao i daljnje striktno pridržavanje preporučenih individualnih mjera zaštite također su od ključne važnosti”, kažu iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva te podsjećaju: 

VEZANE VIJESTI

“Kako bi se spriječilo širenje virusa i daljnji porast broja oboljelih potrebno je da se svi građani pridržavaju mjera prevencije – držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja te većih okupljanja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima”.

RS: 53 slučaja za 24 sata

Kod 53 osobe u Republici Srpskoj potvrđeno prisustvo virusa korona, saopćeno je iz Ministarstva zdravlja RS.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Bolnici Sv. Vračevi u Bijeljini i Univerzitetskoj bolnici u Foči izvršeno je testiranje 386 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 53 osobe u Republici Srpskoj.

Radi se o 32 muške i 21 ženskoj osobi, od kojih je 20 mlađe, 25 srednje i osam osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, po 10 osoba je iz Banjaluke i Ljubinja, osam iz Vlasenice, šest iz Zvornika, pet iz Bratunca, po tri iz Čelinca i Doboja, dvije iz Kozarske Dubice i po jedna iz Modriče, Pala, Ugljevika, Srebrenice, Kostajnice i Nevesinja.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 2.090 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 121 osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

U Republici Srpskoj, od novog virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 1.300 osoba. Na SARS-CoV-2 testirano je ukupno 35.684 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 116, u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske 47, a u opštim bolnicama 69.

Ukupan broj lica kod kojih je test SARS-CoV-2 pozitivan sa blagom kliničkom slikom ili bez simptoma u objektima za izolaciju je 171.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 2.061 osoba, a nadzor je završen kod 36.571 osoba, saopćeno je iz Ministarstva zdravlja Republike Srpske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad