25. godišnjica genocida u Srebrenici: Donesena odluka o ukopu žrtava

Vijesti 26. jun 202013:16 > 13:18
Anadolija

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari održan je četvrti sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica iz jula 1995. godine. Na sastanku je usvojen Program obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, a Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora, kazao je da je donijeta odluka da će biti obavljen ukop identifikovanih žrtava genocida.

“Što se tiče ukopa, mi smo imali veliku dilemu. Danas smo donijeli odluku da ima ukop, to je uvršteno u program. Svi oni koji žele da ukopaju svoje najmilije, mi smo im omogućili, s tim da pozivamo da, što se tiče ukopa i dženaze, prisustvuju srodnici žrtva, jer moraćemo imati kontrolu svih onih koji će ući u mezarje”, rekao je Fejzić.

Prema posljednjim informacijama, identifikovano je 13 žrtava genocida, a za sedam su porodice dale saglasnost da budu ukopani 11. jula.

Fejzić je istakao da će u okviru obilježavanja 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima biti poštovane mjere koje su na snazi.

“Nažalost, zbog situacije i mjera koje postoje nećemo imati broj ljudi koji bi bio da nije mjera. Mi ćemo uglavnom kroz sve aktivnosti imati manji broj ljudi. Sva okupljanja moramo kontrolisati i držati se broja koji je dozvoljen u tom trenutku”, rekao je Fejzić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad