Predsjedništvo BiH usvojilo budžet za 2020. godinu

Vijesti 26. jun 202015:01 > 15:08
N1

Na današnjoj hitnoj sjednici Predsjedništvo BiH je usvojilo prijedlog budžeta za ovu godinu koji iznosi oko 996 miliona KM.

“Predsjedništvo je usvojilo prijedlog budžeta za ovu godinu i uputilo Parlamentarnoj skupštini na usvajanje po hitnoj proceduri. Okvir je kakav je bio i ranije, ali u unutrašnjosti su napravljene određene promjene u strukturama budžeta. Obezbijeđeno je 40 miliona KM jer su gotovo prepolovljeni troškovi kapitalnih nabavki i smanjeni putni troškovi i druge stavke”, kazao je poslije sjednice Milorad Dodik i dodao:

“Taj novac će se usmjeriti po programu za saniranje posljedica korona virusa. Taj prijedlog je upućen, podrazumijeva i dio o međunarodnim obavezama. Obaveze RS su 270 miliona, manje za 27, FBiH ima veće za 10 miliona nego prošle godine”.

Dodao je da je budžetom predviđeno i finansiranje lokalnh izbora.

“U okviru budžeta su predviđena i sredstva za finansiranje lokalnih izbora i vjerujem da će Parlament naredne sedmice usvojiti budžet i riješiti ova pitanja. Predviđeno je da se povećaju izdaci za PS BiH, Predsjedništvo je ukinulo taj prijedlog i prebacilo ta sredstva za fond za saniranje posljedica od korona virusa”, dodao je.

Potvrdio je mogućnost sastanka naredne sedmice sa Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.