Džaferović: Budžet izmijenjen u samo jednoj stavci

Vijesti 26. jun 202015:05 > 15:21
N1

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je danas jednoglasno Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu. Kako je rekao predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, na današnjoj vanrednoj sjednici odlučeno je da se izbriše stavka kojom su sredstva za kapitalne izdatke Parlamentarne skuoštine BiH uvećana i vrate na prošlogodišnji iznos.

Ova stavka je bila uvećana za 754 miliona KM.

“Ovim se ispoštovao princip ušteda za sve institucije BiH. Znam da naše Ministarstvo odbrane treba sredstva, ne samo ona ona koja skinuta već i veći iznos, ali situacija je takva i svi se moraju uklopiti u principe ušteda”, rekao je Džaferović.

Dodao je kako je predsjedavajući Vijeća ministara BiH rekao da je obustavljena nabavka bilo kakvih automobila za sve institucije u BiH, osim sigurnosnih agencija te da su stavke koje se tiču reprezentacije i telefona i sl. smanjenje kod svih institucija za 50 posto osim sigurnosnih agencija. Planirali su i uvećanje osnovice plate, ali do toga nije došlo.

“Stavka za pomoć ekonomiji iznosi 42 miliona KM”, rekao je Džaferović.

Istakao je kako će dokument biti dostavljen danas Parlamentarnoj skupštini BiH.

Danas je usvojen i zaključak kojim se od PSBiH traži da se predloženi budžet usvoji po hitnom postupku.

“Očekujem da PSBiH po hitnom postupku usvoji budžet u što moguće kraćem roku. Znamo da je njime riješeno i pitanje finansiranja izbora i treba požuriti s njegovim usvajanjem kako bi izborna komisija mogla raditi normalno i imali izbore onako kako je CIK odredio”, zaključio je Džaferović.

Podsjetimo, Odluka o privremenom finansiranju je na snazi do 1. jula ove godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad