Kritično u Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu, u ZDK stanje stabilno

Vijesti 26. jun 202015:51 > 16:19
N1

Do sada - najveći dnevni skok zaraženih korona virusom u Bosni i Hercegovini.

U presjeku do podne, kod čak 140 osoba registrovano je prisustvo COVID-19.

“U protekla 24 sata, u Federaciji BiH testirana su 853 uzorka, od kojih je 87 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Kantonu Sarajevo”, kazali su iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Kritično i dalje u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu, gdje je i danas nekoliko osoba prethodno pozitivnih na COVID – preminulo. Direktor UKC Tuzla Vahid Jusufović poziva institucije na zajedničku borbu.

“Univerzitetski klinički centar Tuzla ne može funkcionisati kao ostrvo samostalno, niti bilo koja druga zdravstvena ustanova, kompletno društvo, sve organizacije, sve što je oko nas mora biti upregnuto u zajedničkoj borbi na onaj način koji je u ovom trenutku prihvatljiv, da privreda radi a da se određene mjere poštuju”, kazao je Jusufović.

Zbog rasta u Sarajevu i Tuzli – novi importovani slučajevi i u Zenici. Ali situacija je tamo, kaže ministar Adnan Jupić – stabilna.

“Ono što je za nas prilično bitno leži u činjenici, ali ne smije se shvatiti kao bilo kakvo opuštanje i komotno ponašanje, je činjenica da je i nešto blaža klinička slika i simptomatologija trenutno oboljelih od korone što je posljedica dvije stvari. Prva da taj virus već duže vremena kruži u našoj sredini, tako da je relativno oslabio, a osim toga i povezano s ovim nešto malo toplijim vremenom i klimatskim prilikama imamo i činjenicu da je imunitet naš u ovom periodu nešto bolji nego što je bio na proljeće ili što će biti na jesen”, izjavio je Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK.

Korona virus se vratio u HNK-a. Mostar, Čapljina, Stolac.

“Imamo vrlo ozbiljnu situaciju u Općini Stolac, budući da je tamo u jednom gospodarskom subjektu nekoliko osoba pozitivno na korona virus, nekoliko uposlenika, tu imamo jednu vrlo korektnu saradnju sa kolegama iz entiteta RS budući da značajan broj ljudi u ovom gospodarskom subjektu dolazi s prostora RS, radimo ono što treba u ovakvim slučajevima raditi, kako bi se cijela ova situacija, kada je Stolac u pitanju, stavila pod kontrolu”, kazao je Pero Pavlović, Krizni štab Ministarstva zdravstva HNK-a.

Upravo je Ljubinje novo žarište COVID-19, kada je riječ o Republici Srpskoj. U ovom mjestu, zajedno s Banjalukom – do podne je registrovano novih 53 slučaja korona virusa. Pozitivan je, među ostalima, potpredsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske, Milan Petković – koji se oglasio na Facebooku.

“Ono što je bitno da su simptomi koje sam ja osjetio u prethodna dva ili tri dana veoma blagi, da je to bila blago povišena tjelesna temperatura i da nije bilo drugih simptoma, ne osjećam bilo kakve tegobe i ono što je najbitnije da u proteklom periodu nisam dolazio u kontakt sa drugim licima”, kazao je Petković.

Ni stručnjacima još nije jasno da li je zaista virus oslabio – s obzirom na to da je smanjena kako stopa smrtnosti u Evropi, tako i simptomi novooboljelih su sve blaži?

“Ne može se u jednom trenutku promijeniti virus u svim tim ljudima ali očito je da mi vidimo da je težina bolesti danas širom Europe daleko manja, moje osobno mišljenje, za koje u ovom trenutku nemam čvrste dokaze, ali nadam se za desetak dana da ću imati – da se tu radi onoj temeljnoj funkciji mukozne barijere koja nas štiti od virusa zadnjih nekoliko milijuna godina, a mi ju inaktiviramo zimi, znači da virus zimi ne pogađa organizam jednako teško kao što ga pogađa ljeti”, kazao je Gordan Lauc, znanstvenik.

No, virus nije i neće nestati, upozoravaju epidemiolozi. S obzirom na to da ekonomije ne bi izdržale novi udarac restriktivnih mjera – svaki građanin imam odgovornost, poštujući osnovne mjere, čuvati svoje ali i zdravlje okoline. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad