Stanivuković prijavio svoga rođaka, ali i Dodikovu kćerku

Vijesti 26. jun 202017:03 > 17:22
N1

Poslanik opozicione Partije demokratskog progresa (PDP) u Skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković i predsjednik mladih te stranke Ivan Begić predali su danas Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka krivične prijave protiv više osoba zbog kršenja mjera zaštite uvedenih tokom epidemije korona virusa, kao i zbog spornih javnih nabavki u tom periodu.

Zbog krivičnog djela “Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme pandemije” predsjednik Mladih PDP-a je podnio krivičnu prijavu protiv vlasnice restorana “Agape” u Banjaluci i kćerke člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Gorice Dodik i drugih NN osoba. 

Povod za krivičnu prijavu bio je to što je restoran “Agape” radio mnogo duže od dozvoljenog radnog vremena, do 23 časa, o čemu svjedoči video snimak koji je Begić objavio 21. juna trideset minuta iza ponoći, u kome se vidi da u lokalu traje zabava i da je unutra veliki broj ljudi.

“Vidjeli ste da smo objavili video snimak u kome restoran u vlasništvu kćerke Milorada Dodika, Gorice Dodik, radi kad hoće i koliko hoće. Kad smo zvali komunalnu policiju na 122, rekli su nam da će izaći na teren. Nisu izašli na teren. Mi smo ih čekali satima. Kad smo ih opet zvali, rekli su nam da ne mogu stići”, rekao je Begić novinarima.

Stanivuković je potvrdio da posjeduju sve dokaze o tome da je restoran radio van dozvoljenog radnog vremena, osudivši izjavu gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića da komunalna policija “ne može da obiđe sve”.

“Inspekcija ne može da obiđe lokal, koji je jedan od najvećih u gradu i koji je u centru grada. Ili ne može da ga obiđe, jer je to od sinova i kćeri člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Ako mi u Skupštini nešto ‘glumimo’ i imamo pregrade i poštujemo mjere, a u nekom restoranu bude 100 ljudi do četiri ujutro, pa koga onda vi zezate?”, kazao je Stanivuković.

Stanivuković je predao banjalučkom Okružnom tužilaštvu još dvije krivične prijave. Jednu protiv direktora Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjaluci Dragoslava Topića zbog spornih javnih nabavki za potrebe Studentskog centra za vrijeme trajanja epidemije izazvane virusom korona, a drugu krivičnu prijavu podnio je i protiv bivšeg vršioca dužnosti direktora FZO RS Darka Tomaša i više NN lica u slučaju dijaliza.

“Dijaliza je provjereni kriminal, dijaliza je po jednom pacijentu skuplja za 60 maraka (oko 30 eura). Svaki dan se uzme 120 hiljada maraka (oko 60 hiljada eura) na 1.800 dijaliznih pacijenata, mjesečno više od milion maraka, godišnje od 12-18 miliona maraka”, kazao je Stanivuković.

On je podsjetio da se u slučaju dijalize radi o firmi “Frezenijus”, sa kojom je Srbija već raskinula ugovore, dodavši da to treba da uradi i RS.

Sa današnje tri krivične prijave, Stanivuković je podnio ukupno 15 krivičnih prijava od početka godine zbog, kako je rekao, kriminalnih radnji, nadležnih u Republici Srpskoj.

Među njima je i prijava protiv njegovog rođaka Stojana Vukajlovića.

“Mi ove krivične prijave ne podnosimo ni po babi ni po stričevima. Podnio sam prijavu protiv roda rođenog Vukajlovića, šta to ima veze. Ako si prekršio ima da odgovaraš”, rekao je Stanivuković.

Poručio je kako su svi oni oštetili građane Republike Srpske, a da je cilj njihovih prijava da se konačno uredi sistem u tom entitetu. Iz PDP-a su kazali kako se nadaju i vjeruju da će pravosuđe ispuniti svoju ulogu te istražiti ove slučajeve i donijeti pravičnu odluku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad