Bjelica Prutina: Na biračkom spisku imamo oko 500 osoba koje su preminule

Vijesti 26. jun 202017:58 > 18:08
N1

Predsjednica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Vanja Bjelica Prutina kazala je za N1 kako su već na početku ovog izbornog perioda uočili određene pojave koje ukazuju na ozbiljne zloupotrebe u izbornom procesu.

Održali su hitan sastanak s nadležnim institucijama poput SIPA-e i Tužilaštva BiH kako bi dogovorili saradnju i brže reagovali tokom ovog izbornog procesa.

“Zaprimili smo četiri prijave za registraciju birača van BiH koje se odnose na umrle osobe, na potpisima podrške nezavisnim kandidatima nalaze se umrle osobe. Zaprimili smo i informacije u kojima se ukazuje da u određenim mjestima postoji zloupotreba ličnih podataka radi registracije podataka birača koji žive van BiH i to bez njihovog znanja ili ovlaštenja”, kazala je Bjelica Prutina u Danu uživo.

Na pitanje da li se redovno spiskovi ažuriraju u smislu da se iz evidencija brišu umrle osobe, predsjednica CIK-a kazala je kako se spiskovi redovno ažiraraju, ali imaju određene probleme.

VEZANE VIJESTI

“Iako je CIK nadležan za podatke u centralnom biračkom spisku, moram naglasiti da su ti podaci iz evidencija drugih nadležnih institucija. Saznanje da je neka osoba preminula ne daje mogućnost CIK-u da ga izbriše sa spiska. Tek kada se izvrši procedura od matičnog ureda pa kada nadležni MUP izbriše tu osobu u centralnim evidencijama, tek se tada briše iz CIK-a. Tačno je da i danas imamo oko 500 osoba za koje imamo informaciju da su preminuli. Razlozi zbog kojeg nadležni MUP nije to uradio su različiti”, kazala je.

Istakla je da bez obzira na to, oni su označili umrle osobe sa zvjezdicom i zbog toga ne bi trebalo doći do zloupotreba o čemu će članovi biračkog odbora voditi računa.

Na današnjoj hitnoj sjednici CIK je usvojio instrukciju o postupanju organa na izborni dan ukoliko se bude provodio u uslovima pandemije korona virusa. Instrukcijom je regulisano ponašanje biračkog odbora, zaštitna oprema i način na koji će se urediti prostor.

Predsjedništvo BiH danas je usvojilo Prijedlog budžeta, a na redu je Parlament BiH. Bjelica Prutina je kazala kako se nadaju da će i taj posljednji korak biti ubrzo ispunjen jer od 4. jula moraju početi a unosom i obradom podataka potpisa podrške i potrebno je da zaposle 20 ljudi i kupe 30 računara, ali da oni novac za to nemaju.

“To je samo jedna od aktivnosti čija se realizacija dovodi u pitanje. Mi ćemo ulagati ogromne napore da provedemo sve aktivnosti. Štampali obrasce za prikupljanje potpisa podrške od sredstava koja smo izdvojili iz vlastitog budžeta zahvaljujući ostvarenim uštedama. Neke smo postavili online jer nismo imali novca za štampanje, ali ne znamo do kojeg trenutka ćemo uspijevati savladati sve prepreke koje su nam na putu. Nadam se da ćemo uspjeti”, kazala je.

Govoreći o zakonitosti pomjeranja datuma održavanja izbora, kazala je kako zakonodaac ostavio tu mogućnost kazavši da će se “odgođeni izbori održati u roku od sedam do 30 dana u pravilu“, ali da zvaničnici koji su protive odgađanju u svom javnom izlaganju izbacuju riječ “u pravilu” koja daje mogućnost da se u slučaju realnih pojava i prepreka odgođeni izbori održe i nakon rok od 30 dana.

Govoreći o političkoj neovisnosti članova CIK-a, kazala je kako tu “neovisnost kao institucija pokazali u proteklom periodu jer su uprkos svim političkim pritiscima sve odluke, koje su bile predmet kritika i čak suda, usvojene jednoglasno, a sve s ciljem da se zaštiti izborni proces i održavanje izbora”.

“Nikada nisam bila član nijedne političke stranke, niti sam imala želju da se okrenem stranačkom životu. Ja sam u kabinet tadašnjeg ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa došla profesionalno iz advokatske komore i jedini razlog zašto mi je ponuđen taj angažman su moji profesionalni i stručni kapaciteti. Nažalost loša praksa je da se mjesto savjetnika posmatra kao plijen za zapošljavanje stranačkih kadrova, to nije moja odgovornost, ja u takvoj praksi nisam učestvovala”, kazala je Bjelica Prutina.

Za promjene u načinu glasanja, Bjelica Prutina kazala je kako elektronsko glasanje zahtjeva izmjene Izbornog zakona BiH koje u proteklom periodi nisu izvršene.

“U toku je izrada sveobuhvatne strategije za poboljšanje izbornog procesa koju finansira EU i ona će se uputiti u parlamentarnu proceduru. Mislim da CIK treba biti proaktivniji i mislim da smo to pokazali u proteklom periodu. Možda se može očekivati da CIK bude inicijator nekih izmjena”, kazala je Bjelica Prutina.

Na kraju razgovora poručila je kako CIK nije smetnja za uvođenje novih tehnologija u izborni proces što su dokazali tokom proteklog perioda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad