Elvis Vreto: Kako sam kao ljevičar završio u Narodu i pravdi

Vijesti 26. jun 202018:41 > 18:43
N1

Mnogo uzmenirenja u Skupštini Kantona Sarajevo izazvala je informacija da je predsjedavajući Mirza Čelik pozitivan na korona virus, kao i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković. Uslijedila su testiranja, ali su rezultati ostalih zastupnika negativni. Jedan od tih zastupnika danas je naš gost. Elvis Vreto, odnedavno član NiP-a.

Kako ste reagovali kada ste čuli za informaciju da su neke od vaših kolega, sa kojima ste bili na zasjedanju kantonalne skupštine 16. juna, pozitivne na korona virus?

Pročitajte još

Žao mi je i želim kolegama brz oporavak. Testirao sam se 19. juna i nalaz je negativan, prije svega zbog kontakta sa Konakovićem. Također, kada je bila Skupština nisam imao kontakte sa predsjedavajućim Čelikom.

Hoće li ova situacija znatnije uticati na funkcionisanje Skupštine Kantona Sarajevo?

U ovom trenutku je teško dati odgovor, ali predsjedavjući ima tri zamjenika i u slučaju potrebe, i hitnosti, može se zakazati sjednica.

Poslije mnogo peripetija, nakon što ste napustili Našu stranku, postali ste član Naroda i pravde. Šta je presudilo da se pridružite NiP-u?

Nakon napuštanja Naše stranke, i razgovora u okviru porodice, bio sam spreman okončati političku karijeru tako što bi dostojanstveno završio ovaj mandat, prije svega što sam bio razočaran odnosima u Našoj stranci. Kada sam se odmorio, na poziv Konakovića smo sjeli i razgovarali i on me je ubijedio da trebam nastaviti svoj politički angažman.

Je li istina da ste u međuvremenu jednom nogom već bili u Demokratskoj fronti i zbog čega nije došlo do dogovora?

Bilo je poziva, to je tačno. Imali smo korektne razgovore. Ja sam se kolegama iz DF-a zahvalio i nisam prihvatio ponudu.

Da li je razlog što ste željeli ostati u opoziciji?

Tako je. Narod i pravda radi ono što se podudara sa mojim razmišljanjem.

Zbog čega ste napustili Našu stranku, možete li sada sa ove vremenske distance govoriti otvoreno o tome?

Ja sam u Našoj stranci bio 11,5 godina. Razlozi su isključivo zbog unutarstranačkog rada, nikako zbog vanjskog djelovanja na šta nisam imao ni najmanju zamjerku.

Da li ste zažalili zbog toga poteza?

Sigurno da je to bila teška odluka, mislio sam da je nikada neću donijeti. Međutim, situacija se odlaskom Graza dodatno iskomplikovala, pokušao sam smiriti naše unutrašnje razlike.

Imate li to, što vam je falilo, danas u NiP-u? Mnogi smatraju da je NiP desničarska stranka, za razliku od Naše stranke koja pripada ljevici?

Konaković je kazao da nas imam i lijevih i desnih. Ja pripadam plejadi lijevih. Opredjelili su me postupci Naroda i pravde – više od 40 posto imenovanih ljudi nisu članovi NiP-a nego su tragali za osobam koje imaju referencu. NiP-ova statularna odrednica je da se radi na depolitizaciji javnog sektora – to je put da imamo javni sektor onako kako ga građani očekuju. Također, Vlada u prethodnom mandatu pokrenula je i nabavku tramvaja poslije 25 godina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad