Tri državna tužioca istražuju nabavku respiratora u RS-u

Vijesti 26. jun 202019:15 > 20:01
N1

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je i predmet o nabavci respiratora na području Republike Srpske za vrijeme pandemije korona virusa, potvrđeno je za N1. Ranije je iz SIPA-e rečeno da su u toku određene provjere u vezi sa natpisima o ovoj temi, a i opozicija u ovom bh. entitetu je nekoliko puta apelirala i tražila istragu.

Prema podacima UIO BiH, kompanija “Medietik” tokom pandemije uvozi iz Kine, ali i Ujedinjenih Arapskih Emirata sljedeće:

15. aprila – set od 5 respiratora, koštao je 93 i po hiljade KM bez dažbina.

Sve poskupljuje već 29. aprila, pa 3 respiratora PA 7008 koštaju 102.493,64 KM bez obaveza. Velika nabavka obavlja se 12. maja, blizu 2 miliona, a iz UIO ne navode broj respiratora koji je tada uvezen iz Kine.

Uvoz respiratora i prateće opreme nastavlja se i 15, 21, 27. i 28. maja.

Ukupno, osam nabavki koje je u aprilu i maju proveo Medietik procijenjene su na nešto više od 4 miliona KM.

Pored podataka UIO, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske dodijelio je 4 ugovora vrijedna 21,7 miliona KM firmi Medietek d.o.o. i sve to izuzeo od primjene Zakona o javnim nabavkama, potvrđuju u Transparency Internationalu, pozivajući se na Agenciju za javne nabavke BIH.

Nakon tvrdnji opozicije da je firma “Medietik” na 50 respiratora koje je prodala Fondu zdravstevnog osiguranja ostvarila dobit od nevjerovatnih pet miliona maraka, iz Republičkog javnog tužilaštva su pokrenuli predistražne radnje.

Od danas na slučaju, a nakon provjera SIPA-e, radi i Tužilaštvo BiH.

“Da li su respiratori nabavljani po cijeni od 58.000 KM, a Fond kupovao od preko 100.000. Firma koja je nabavljala najveću količinu respiratora je firma Medietik. Vlasnik te firme je suprug Ane Trišić Babić, a ona je savjetnica člana Predsjedništva gospodina Dodika”, kazao je Draško Stanivuković, poslanik PDP-a u NSRS.

U fokusu čak tri državna tužioca, uključena u slučaj, nabavka je 50 respiratora za intenzivnu njegu, koje je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske plaćao “Medietiku” više od 150.000 maraka po komadu.

U Fondu su odbacili optužbe, navodeći da opoziija ima cilj aferu respiratori iz jednog prebaciti u drugi entitet.

“Ovdje nisu uzeli kada su sabirali ulazne fakture svih respiratora, nedostaje upravo faktura koja se dostavlja u UIO, koja je negdje blizu 6 miliona KM i druge fakture koje nisu dostavljene od strane UIO. Matematika im je pogrešna. Ovdje se radi kada pričamo o respiratorima, ne tri puta da su skuplji, nego je marža oko 10-15%. Oni su imali dva cilja, prebaciti odgovornost i aferu iz FBIH, to je bio prvi cilj. Drugi su im izbori. Oni su koštali oko 116.000 KM, mi smo ih platili 134.000, nekih 16.000 KM je razlika po svakom respiratoru, govorim o VG 92.”, kazao je Dejan Kusturić, direktor FZO RS.

Odnosno VG 70.

Firma “Medietik” ranije je odbacila sve optužbe. U saopštenju su tada naveli da je nabavna cijena respiratora bila 59.500 evra, bez troškova uvoza, špedicije i transporta do samog odredišta, dok je prodajna cijena bila 134.455 КM, jer je ovo preduzeće platilo uvoznu špediciju i manipulativne troškove.

Mnogo brojki, malo poklapanja.

Zato će, prema najavama Tužilaštvo BiH u potpunosti preuzeti kompletan predmet od entitetskog tužilaštva.

Nezvanično, provjeriće se sumnje u međunarodni kriminal.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad