Hoće li nove mjere u FBiH rezultirati manjim brojem novozaraženih koronavirusom

Vijesti 28. jun 202018:29 > 18:46
N1

Danas nešto manji broj novozaraženih koronavirusom u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali i manji broj testiranih u odnosu na jučer. Prvi je dan kako su na snazi i nove odredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koje između ostalog i predviđaju rad ugostiteljskih objekata na području Kantona najkasnije do ponoći. Hoće li takve mjere rezultirati smanjenjem brojem novozaraženih?

“Svakako da će manji kontakt među ljudima doprinijeti manjem širenju virusa”

“Onda bi trebalo da ne rade nikako ili da rade, ne znam šta taj vremenski rok predstavlja”.

N1: Znači vi ne vidite poentu u tim mjerama? “

U mjerama da rade do 12, ne. Dakle ili da rade ili da ne rade”.

“To nema nikakve veze iskreno, ili zatvori ili otvori, a do 12, ne vidim nikakvu vezu iskreno”.

N1: U Beogradu, kakva je situacija?

“Iskreno ne znam, mislim da je do prije neki dan sve bilo normalno, ali da su sad ponovo uveli neke mjere”, kažu građani.

Amina Tefterdarija je vlasnica jednog od ugostiteljskih objekata, iako radno vrijeme završava prije predviđenog roka nadležnih, ipak poentu u ograničavanju rada do ponoći I ne vidi.

Što se mene tiče malo je nelogično jer ko će sjediti po danu sjedit će i naveče. Jedino zbog alkohola i mjesta gdje se konzumiraju alkoholna pića pa su tu možda ljudi više bliski, možda to…. Mada ja sumnjam da je to posebna mjera, mislim da svi ti ugostitelji koji rade iza 12 da je potrebno da samo drže distancu, da se ponašaju kako se ponašaju i preko dana i to je sasvim OK“, mišljenja je Tefterdarija.

U Federaciji BiH od danas je obustavljena i posjeta, kao i izlazak korisnika ustanova socijalne zaštite. U Gerontološkom centru Sarajevo, odmah nakon povećanja broja zaraženih, ali i pojave koronavirusa među korisnicima su počeli sa primjenjivanjem ovih mjera.

Čim je krenula ponovo da se širi pandemija, znači unazad nekih 15 dana, mi smo već ponovo zabranili posjete i idalje je zabranjen izlazak iz ustanove. Posebnu zahvalu dugujemo Civilnoj zaštiti Općine Novi Grad i njihovim volonterima jer naš objekat stalno dezinfikuju, i od njih stalno dobivamo sredstva za dezinfekciju, kao i maske i rukavice“, kazala nam je Melisa Alibašić-Hadžić, Gerontološki centar Sarajevo.

Za razliku od Federacije u RS još uvijek bez novih mjera. U posljednja 24 sata registrovano je 40 novozaraženih i zabilježena dva smrtna slučaja:

“U pоsljеdnjа 24 čаsа, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе priјаvljеnа su i dvа smrtnа slučаја kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо nоvоg virusа kоrоnа. Rаdi sе о dvа muškаrcа, srеdnjе i stаriје živоtnе dоbi iz Tеslićа i Priјеdоrа, sа udružеniim оbоljеnjimа”.

Vеćinа nоvоzаrаžеnih su rаdnici fаbrikе zа prеrаdu ribе kоd Stоcа u Fеdеrаciјi BiH. Za N1 je direktor Doma zdravlja Stolac Kazimir Raguž istakao da danas nisu vršena nova testiranja, da je 20 negativnih, te uz napomenu da su dva klastera trenutno aktivna i još jednom naglasio da je blizu 300 osoba koje se moraju staviti u samoizolaciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad