Zatražena smjena gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića

Vijesti 29. jun 202008:03 > 08:10
Grad Tuzla

Vijećnici stranke BOSS dostavili su Gradskom vijeću Grada Tuzla prijedlog za uvrštavanje tačke: Rasprava o smjeni gradonačelnika Jasmina Imamovića zbog nemoralnog djelovanja i zloupotrebe pandemije i stanja prirodne nesreće i brojnih drugih razloga.

U zahtjevu je na šest stranica ukratko navedeno više razloga za smjenu gradonačelnika Jasmina Imamovića, a prvenstveno, ističu vijećnici, “zbog nemoralnog djelovanja u toku pandemije, kada je ukinuo Krizni štab da bi nesmetano mogao ne raditi u interesu građana, što je rezultiralo izrazito zakašnjelim reakcijama u odnosu i na zaključke Gradskog vijeća”.

“Jasmin Imamović je kriv i za nepotrebno smrzavanje građana u hladnim stanovima i ustanovama u periodu dužem od mjesec dana, zatim radi naredbe upraviteljima da dezinficiraju ulaze zgrada bez obezbjeđenje novca, što je rezultiralo uzimanjem novca sa računa etažnih vlasnika iz redovnog održavanja. Jasmin Imamović se okoristio koronavirusom jer je kao komandant Štaba Civilne zaštite uredno uzimao dodatnu pandemijsku naknadu od više stotina maraka mjesečno u toku cijelog perioda proglašenja stanja prirodne nesreće. Jasmin Imamović je ignorisao zahtjeve za ukidanje komunalne naknade i pored javnog obećanja, a prethodno je izdejstvovao nemoralnu izmjenu Poslovnika Gradskog vijeća da vijećnici tokom stanja nesreće nemaju pravo predlagati održavanje sjednica, ni dnevnog reda, kao ni pravo rasprave po tačkama dnevnog reda.

U prijedlogu je navedeno, između ostalog, da je u toku mandata raspolagao sa oko milijardu maraka, a da se rezultat potrošenog novca ne vidi, da je omogućio ponovno imenovanje iste direktorice JZU Gradske apoteke Tuzla iako je menadžment poslovao protivno zakonu o Javnim nabavkama u BiH u iznosu od oko 40 miliona KM, da je odgovoran što građani SPO 15. maj preko deset godina ne mogu ući u svoje stanove za šta je saslušan kao osumnjičeni pred Tužilaštvom TK, da je izmišljao zakonske alineje da bi prevarom vijećnika namjenska novčana sredstva za smanjenje posljedica aerozagađenja protuzakonito usmjerio za šta je podnesena krivična prijava itd”, navode vijećnici stranke BOSS.

Sjednica Gradskog vijeća Tuzla zakazana je za sutra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad