Bratić: NSRS nema poslanički već podanički mandat

Vijesti 29. jun 202009:30 > 09:52
N1

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Senad Bratić kazao je za N1 kako je Zakon o visokom obrazovanju u RS izlazi iz okvira svojih nadležnosti, kosi se s državnim zakonom u nekim dijelovima te se time ruši dignitet ovog zakodovanog tijela.

Govoreći u Danu uživo rekao je kako je predlagač izašao iz okvira nadležnosti Agencije za obrazovanje RS i državne agencije za obrazovanje jer se njime predlaže i formiranje Instituta za informisanje i potvrđivanje diploma, a tu instituciju već imamo na državnom nivou sa sjedištem u Mostaru.

“To je udar na sam dignitet NSRS, ona nema onaj poslanički nego podanički mandat iako je najviši zakonodavni organ u entitetu RS. Bavimo se temama koje nisu primjerene, a ovaj zakon je jedan od najvažnijih jer određuje i ekonomiju te pozicioniranje u međunarodnim organizacijama. Tu je zakazao Zakonodavni odbor NSRS jer nije vodio računa i to nije prvi put. Zakoni su nam ‘padali’ na Ustavnom sudu jer nisu usklađeni s domaćim zakonima i međunarodnim propisima”, kazao je Bratić.

Dodao je da je ovaj zakon u najvećem djelu dobar, ali da su pojedini dijelovi pokušaj koji je politički zadatak da se izađe iz okvira nadležnosti.

Govoreći o “Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta” koja je izazvala veliku raspravu u NSRS, kazao je kako je upravo ta rasprava bila “pokušaj revizije da se od ratnih zločinaca naprave žrtve i mućenici.

“Ovdje ne mislim samo na misu u Sarajevu koja je bila povod za donošenje rezolucije, već i pokušaj da se četnički pokret minimizira u NSRS. To je činjenica koja nama ne pridonosi suživotu na ovim prostorima. Svi znamo da ustaški NDH pokret i četnički pokret Draže Mihajlovića idu u korak jedni s drugim po pitanju fašizmu i pokušaj minimiziranja njihove uloge je poštivanje i veličanje fašističke ideologije”, rekao je Bratić.

Istakao je kako postoje mnogobrojni svijetli primjeri iz historije gdje su ljudi gubili živote boreći se protiv fašizma, ali “da je NSRS ovoj temi jednostrano pristupila da minimizira problem održavanja mise u Sarajevu da ne bi došlo do osude političkog partnera sa ovih prostora”.

“Ujedno je to bio i pokušaj da se minimizira položaj četničkg pokreta u toj fašističkoj ideologiji na ovim prostorima. Mislim da svaki odgovoran pojedinac treba da se ogradi od takvih ideologija koje su imale za predmet da uništavaju, uzimaju živote, protjeruju ljude i etnički čiste ove prostore, sve ono što nije primjereno demokratskom društvu”, kazao je Bratić.

Govoreći o lokalnim izborima rekao je kako je SDA “najjača bošnjačka i probosanska stranka u RS-u i da se njihova pozicija neće promijeniti”.

O svojoj ostavci na mjesto potpredsjednika NSRS koju su pojedini poslanici predstavitili kao smjenu, kazao je da je to bio udar na demokratiju i parlamentarizam na prostoru entiteta RS.

“O mojoj ostavci se nije raspravljalo, ona se pokušala sakriti. Vođen je postupak moje smjene kao da nisam ponudio ostavku, time se dovodi u pitanje legalitet ove procedure. Meni je kao čovjeku satisfakcija da u razlozima za moj opoziv nije bio nijedan smisleni razlog koji se odnosio na moj rad u NSRS već su svi govorili da je moj opoziv politički motoviran”, kazao je Bratić.

Govoreći o SDA-u čiji je član, rekao je kako to nije stranka jednoumlja te da bi volio da sve druge stranke prate koncept politike koju oni vode.

“Trudimo se da gasimo neke tenzije. SDA je uvijek u funkciji da spriječi požare i da realizuje procese kojim država ide u pravcu demokratije”, kazao je.

Komentirajući afere koje su potresle ovu stranku u proteklom periodu, kazao je kako pravosudne institucije trebaju raditi svoj posao.

“Kada je u pitanju afera ‘respiratori’, prema mom mišljenju jer rad Tužilaštva bio selektivan o odabiru osumnjičenih i metodi rada. Tužilaštvo treba biti nezavisno, kvalitetno i efikasnije na svim prostorima BiH”, zaključio je Bratić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad