U RS 31 novozaraženi, predloženo ukidanje karantina

Vijesti 29. jun 202011:43 > 11:55
N1

V.d. direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković kazao kako je u posljednja 24 sata na području ovog entiteta registrovana 31 osoba oboljela od virusa korona. U bolnici se nalaze 133 osobe, a pet ih je na respiratoru. Najviše novooboljelih je u Trebinju.

Prema podacima ovog instituta, najviše novoboljelih je vezano za rad u firmi u regiji Trebinja. Od 31 osobe, njih je 20.

“Problematično se pokazalo poštivanje mjera u određenim poslovnim subjektima. Apelujemo na sve vlasnike poslovnih subjekata i javne institucije da poštuju mjere koje je institut predložio. U određenim slučajevima gdje je došlo do nepridržavanja mjera došlo je do povećanja broja oboljelih. Imamo lošiju epidemiološku sliku u pojedinim opštinama”, kazao je Zeljković.

Kazao je kako je Institut predložio Republičkom štabu za vanredne situacije da raspusti republičke karantene, a sve one koji su pozitivni na korona virus i s blažom su kliničkom slikom upute na kućnu izolaciju.

Kazao je kako su direktori domova zdravlja dobili upute kako da rade.

Dr. Jela Aćimović kazala je kako se u bolnicama u RS-u nalaze 133 osobe, od čega ih je sedam na intenzivnoj njezi, a pet na respiratoru. Od ukupnog broja 42 ih je u UKC RS, a ostali su u Prijedou, Doboju i Trebinju.

“Od ukupnog broja obljelih u ovom momentu je 59 posto oporavljenih”, kazala je Aćimović.

Iz Instituta je poručeno građanima kako je potrebno da budu oprezni i da se ne opuštaju.

“Svjesni smo da ne možemo da zaustavimo život, ali moramo biti svjesni da nećemo živjeti kao prije”, kazao je Zeljković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad