Pilav: Ponovo smo u fazi uvođenja striktnih mjera, apel građanima

Vijesti 29. jun 202013:46 > 13:52
N1

Najveći broj novozaraženih bio je od 11.6 do 21. 6 kada smo imali u deset dana nova 94 slučaja. Trenutno u KS ima aktivnih 265, kazala je danas Aida Pilav, šefica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

“U junu je došlo do porasta broja zaraženih, neka stvar koja je bila očekujuća u fazi popuštanja mjera. Ponovo smo u fazi uvođenja striktnih mjera.

U petak je donešena nova naredba Federalnog kriznog štaba koja je data na postupanje od jučerašnjeg dana. Odnosi se na privremenu obustavu posjete ustavnovama starateljskih domova, na lično nošenje maski u zatvorenim prostorima i na kantonima je da definišu koliko lica može prisustvovati javnim skupovima”, kazala je Pilav.

Dodaje da se epidemiološka situacija mijenja.

“Epidemiološka situacija se mijenja, ali nemamo detektovanih epidemioloških žarišta. Sve veći broj novozaraženih je srednje životne dobi koja čak naginje ka mlađoj”.

“Slali smo poslodavcima preporuke i opet ćemo, naši sugrađani koji imaju akutne respiratorne simptome, ostanite kući i javljajte se porodičnim doktorima”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad