Uobičajena slika na ulicama Sarajeva – ništa ne ukazuje da broj zaraženih raste

Vijesti 29. jun 202016:26 > 16:33
N1

Epidemiološka situacija u Federaciji BiH je složena, ali pod kontrolom. Tvrde to nadležni i upozoravaju da opasnost još nije prošla. U protekla 24 sata, na korona virus u Federaciji BiH pozitivno je 98 osoba a jedna osoba je preminula. Na građane se apeluje da budu odgovorni i poštuju odluke kriznog štaba. U suprotnom, mogli bi odgovarati po krivičnom zakonu Federacije BiH.

Uobičajena slika na ulicama Sarajeva u ljetnom danu. Građani šetaju i ništa ne ukazuje da broj zaraženih u našoj zemlji raste. Ipak, stručnjaci upozoravaju, nije vrijeme za opuštanje i bezbrižnost.

“Ono što znamo jeste da je ovo novi virus, da je većina populacije osjetljiva i zbog toga je njegov prenos nemoguće obustaviti. Imaćemo i u daljem periodu nove slučajeve. Dok god ima osjetljive populacije, virus će se širiti”, kazao je Sanjin Musa, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

A građani kažu da se ubrzanog širenja virusa plaše. Uglavnom nisu za restriktivne mjere, ali priznaju da smo se previše opustili:
“Mislim samo da trebamo biti jako ozbiljni i odgovorni i poštovati ove sada mjere koje su na snazi.”
“Ja mislim da su ovo dovoljne mjere. Ne ići u veće grupe, poštovati te mjere koje su na snazi, a opet je sve to individualno.”
“Nošenje maski i šta ja znam…Sad ne znam gdje se omladina kreće, ali mi stariji se svakako čuvamo i držimo distancu.”
“Treba da budu još strože nego sada. Zato što se narod raskomotio, ide se po kafićima uveče, prave se derneci i mora biti ovako.”

I krizni štab posebno problematizuje poštovanje mjera u noćnim klubovima. Mjere nisu dovoljne, ističu, ako se njihovo provođenje ne kontroliše.

Da inspekcijski poslovi MUP-a pojačaju svoj nadzor. Jer gledajte, mi možemo donijeti odluke koje su adekvatne i bitne i koje mogu prekinuti transmisiju. Međutim, provođenje samih mjera kontrolišu druge službe i jako je bitno da te službe budu proaktivne. Da ne čekaju da neko nazove nego da su stvarno stalno na terenu”, kazao je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH.

“Epidemiološka situacija se definitivno mijenja. Ona je pod stalnim nadzorom, na neki način može se reći da se ona i pogoršava. Ono što je bitno za Kanton Sarajevo je da mi nemamo registrovanih epidemioloških žarišta”, istakla je Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba ministarstva zdravstva KS.

Vjerovatnoća za širenje virusa na otvorenom prostoru je manja. No, ljekari podsjećaju – osnovna zaštita su maske i distanca.

“Osnovno što nas štiti je maska. To je ta neka vrsta samopomoći da mi štitimo sebe od drugih i druge od sebe. Ja nosim i rukavice, moram, jer u ordinaciji ne znam da li je neko usput pokupio nešto, jer se to nikada ne može znati. I nema toga, ovo mi je rođak, ovo mi je prijatelj…svi mogu imati i moramo o tome voditi računa”, poručila je Sajma Krkić-Dautović, specijalista infektolog.

Ljekari upozoravaju da sada obolijeva sve više mlađih ljudi, što ranije nije bio slučaj. Dodaju i da su 80 odsto zaraženih asimptomatski slučajevi – a oni mogu biti posebno opasni, zbog širenja zaraze.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad