Obaveza samoizolacije za putnike iz BiH se vjerovatno sutra ukida

Vijesti 29. jun 202017:28 > 17:33
N1

Građani BiH, od sutra će vjerovatno ponovo nesmetano moći putovati u i kroz Hrvatsku. Čemu dugujemo ovakvu promjenu stava, nije jasno - jer uslov za takvu odluku, trebala je biti bolja epidemiološka situacija, što u našoj zemlji nije slučaj. Ono što do sada nije bilo potpuno jasno, a danas je objašnjeno, jeste da se sada do Neuma može i preko hrvatskog Metkovića.

U Neum se može preko granice, pa onda ne može. Obavezan karantin za bh. građane u Hrvatskoj, potom – nema karantina. Građani Bosne i Hercegovine – zbunjeni. A kako i ne bi, kada dvije državne institucije raspolažu i u javnost plasiraju različite informacije.

Prvo su u graničnoj policiji BiH obavijestili da se do Neuma može tranzitno kroz Hrvatsku, a onda je stigao demtant Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. Pozvali su se na svoje izvore i zatražili zvanično saopćenje, kako se građani, kako kažu – ne bi maltretirali preko Svitave. Danas, a bilo je i jučer – zvanično.

“Granična policija Bosne i Hercegovine je dobila obavijesti od Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske o tome da je moguć tranzit do Neuma preko graničnog prelaza Doljani, odnosno graničnog prelaza Metković u Hrvatskoj. Treba podsjetiti i na raniju odluku da je 25. 6. hrvatski Stožer donio odluku o obaveznoj samoizolaciji za građane Bosne i Hercegoivne koji ulaze u Hrvatsku”, kazala je Franka Vican, portparolka Granične policije Bosne i Hercegovine.

No i ta odluka, zbog pritiska kako domaće, tako i susjedne javnosti ili nekog trećeg razloga – već sutra će možda biti ukinuta, tako bar tvrdi ministar policije Hrvatske Davor Božinović. Hrvati su relaksiranje mjera najavili i na twitteru Vlade.

“Što se tiče granice i režima prema državljanima Bosne i Hercegovine, obje države trebaju poduzimati napore da se što više smanji intenzitet novozaraženih osoba radi sigurnosti obje države. Čim epidemiološka slika bude zadovoljavajuća mjere će biti ukinute”, napisao je Božinović na Twitteru.

Epidemiološka situcija, jasno – nije zadovoljavajuća, jer samo danas u BIH je preko 100 novozaraženih. Nelogično je, ako je sporna epidemiološka slika lošija nego ranije, kako i zašto se naprasno ukidaju mjere, koje su nekoć donesene. Utjecaja je sigurno imao i sinoćnji kasnovečernji razgovor ministrice vanjskih poslova sa njenim kolegom iz Hrvatske .

“Naime, nakon konsultacija sa ostalim kolegama iz Vlade Republike Hrvatske, ministar Grlić Radman upoznao je ministricu Turković da je postignuta saglasnost da se u najskorije vrijeme ublaže mjere za građane Bosne i Hercegovine prilikom njihovog ulaska i boravka u Republici Hrvatskoj”, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

A samo dan prije, Bisera Turković je najavila recipročne mjere građanima Hrvatske glede karantina u našoj zemlji. Kakogod, dok se političari dogovaraju, građani zbunjeni. na Doljanima tek poneki automobil. Oni koji su prelazili granice, kažu – nije bilo problema:

“Iz Neuma, samo smo malo duže čekali, jer uzimaju neke podatke, broj telefona, prebivalište. Sve bez problema, ceste prazne, nigdje nikoga.”
“Trenutno iz Cavtata. Idemo za Hrvatsku, preko Bosne i Hercegovine. (N1: Plaši li vas mjera o samoizolaciji?) I plaši i ne plaši, ali moramo proći. (N!: Ići ćete u samoizolaciju?) Ako bude potrebe, ići ćemo. Nije bilo nikakvih problema na granici.”
“U Neum smo otišli u četvrtak, petak, sad preko vikenda. Ali nismo išli preko hrvatskre granice. (N1: I sad ste čuli da se može?) Da i evo bez ikakvih problema smo prešli.”

U Neum se i dalje putuje uglavnom Svitavom, jer zbunjeni građani nisu bili sigurni mogu li bližim putem, preko granice. A sad je možda i manje važno, jer od sutra, skoro da je izvjesno kroz Hrvatsku će se ponovo moći putovati, ali i ljetovati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad