Čavara o odluci Hrvatske: Nisu uzeli u obzir potrebu funkcioniranja dvije države

Vijesti 29. jun 202017:29 > 17:43
N1

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara za N1 je kazao da se ne plaši korona virusa, ali da treba biti oprezan i maksimalno poštovati mjere.

Naveo je da se mora prihvatiti da će naša budućnost biti vjerovatno sa mjerama zaštite od Covid-a 19 ili nekog drugog virusa koji se može pojaviti u narednom periodu.

Na pitanje da li bi primio cjepivo protiv korona virusa, kazao je “otom-potom”.

“Naravno da treba stvarati jedan zaštićeni sustav kod svakog stanovnika. Da li će to biti neka vakcina koja je provjerena, zasigurno neću žuriti sa bilo kojom vakcinom, jer znamo da za razvoj kvalitetne vakcine treba dosta vremena da se istestira sa svim nuspojavama. Tako da se ne treba žuriti”, rekao je Čavara.

Istaknuo je da se mora osigurati funkcioniranje ukupnog života svakog stanovnika Federacije Bosne i Hercegovine.

“Prema tome, tu moramo tražiti stalno balans, na koji način da osiguramo i zaštitu zdravlja i sve tijekove života koje su potrebne svakom čovjeku, organizaciji i instituciji”, naveo je Čavara.

Kazao je da ga je iznenadila odluka Hrvatske da se uvede obavezna samoizolacija državljanima BiH koji ulaze u tu zemlju.

“Nema potrebe za takvim načinom uvođenja karantene, odnosno da se prelazak granice faktički onemogućiti, jer ko će se odlučiti da ode 14 dana u karantenu. Mislim da su previše uzeli da zaštite zdravlje, a nisu uzeli u obzir potrebu funkcioniranja života dvije susjedne države. Koliko vidim Hrvatska je odlučila povući jednu takvu mjeru. Ova mjera koja je donešena neće spriječiti Covid-19 u Hrvatskoj, pogotovo jer Hrvatska mora postupati po odlukama Evropske Unije”, rekao je predsjednik Federacije BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad