Čolić: Nemam dojam da je virus oslabio u TK

Vijesti 29. jun 202019:09 > 19:14
N1

Dajana Čolić, ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona, za N1 je govorila o epidemiološkoj situaciji u kantonu.

Kazala je da je nakon jednog mirnog perioda u kojem nisu imeli nijedan aktivan slučaj, došlo do povećanja zaraženih osoba.

“Sa današnjim danom imamo ukupno 398 aktivnih slučajeva. Ohrabruje podatak od danas popodne da je osam osoba pušteno sa bolničkog liječenja, dakle smatraju se oporavljenim”, kazala je.

Čolić smatra da je do velikog povećanja novih slučajeva došlo zbog prenaglog ukidanja mjera.

“Samim tim smo poslali poruku građanima da korone nema, da smo završili s tim. Da li je to tako ili nije, vrijeme će pokazati“, kazala je.

Najavila je press konferenciju koja će se održati sutra u 10 sati, na kojoj će biti prisutni predstavnici svih releventnih institucija Kantona, kako bi medijima dali detaljnije informacije.

“Danas smo na telefonskoj sjednici usvojili sve preporuke i naredbe koje je u petak donio Krizni štab Federacije BiH i proslijedili institucijama na postupanje”, kazala je.

Prema njenim riječima, sasvim je normalno da je prosječan građanin sluđen.

“Da li je brojanje slučajeva na TK i FBiH način da neko nelegalno stiče imovinu. Apsolutno takvo razmišljanje, plus kad uzmemo u obzir i sve informacije koje šaljemo, jer još uvijek ne poznajemo virus dovoljno. Sasvim je normalno da je prosječan građanin sluđen. ali to nikom od nas ne daje za pravo da na bilo koji način ugoržavamo druge ljude”, kazala je.

Čolić je komentarisala navode da je virus oslabio.

“Na osnovu podataka u TK, u prvi mah nismo imali toliki broj hospitalizovanih pacijenata, i oni su više boravili u bolnici u smislu izolacije. Mi danas imamo dva pacijenta na respiratoru i imamo 28 hospitalizovanih pacijenata od kojih su 4-5 sa težom kliničkom slikom i ostale sa srednje teškom kliničkom slikom. Nemam dojam da je virus oslabio u Tuzlanskom kantonu”, istakla je gošća Dana uživo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad