Željko Bakalar jedini kandidat za predsjednika CIK BiH

Vijesti 30. jun 202010:18 > 10:22
N1

Počela je 31. sjednica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine na kojoj će se izvršiti izbor predsjednika ove institucije.

U skladu sa članom 2.6 Izbornog zakona BiH predsjednik Centralne izborne komisije BiH bira se iz reda članova Centralne izborne komisije BiH. Po jedan član Centralne izborne komisije BiH iz reda Hrvata, Bošnjaka, Srba, i član iz reda ostalih obavlja funkciju predsjednika Centralne izborne komisije BiH po principu rotacije i to jedanput u sedam godina, u trajanju od 21 mjesec.

Budući predsjednik Centralne izborne komisije BiH bira se između članova CIK-a iz reda hrvatskog naroda. Član Centralne izborne komisije BiH Vlado Rogić izvjestio je kolege da neće biti kandidat za predsjednika ove institucije.

U toku je pauza radi formiranja komisije za izbor koji se obavlja tajnim glasanjem.

Trenutna predsjednica CIK BiH Vanja Bjelica-Prutina pitala je kolegu Rogića zbog čega se o svojoj odluci da ne bude kandidat nije izjasnio ranije.

Ovo ste vjerovatno tek sada odlučili. Mi smo o ovome razgovarali juče tokom organizacije ove sjednice i ja mislim da je bilo koretktno da kažete da niste kandidat. U tom slučaju imamo jednog člana, a to je gospodin Željko Bakalar – koji će biti kandidat za izbor predsjednika Centralne izborne komisije”, rekla je na sjednici Vanja Bjelica-Prutina.

Inače, novi predsjednik funkciju preuzima 1. jula 2020. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad