Damir Marjanović za N1: Propuštena prilika da se uradi preliminarno testiranje

Vijesti 30. jun 202010:46 > 10:47
N1

Ne treba širiti paniku, ovo je bilo očekivano jer virus nije prošao. Nakon popuštanja mjera došlo je do očekivanog porasta broja zaraženih, kazao je za N1 profesor genetike i bioinžinjeringa Damir Marjanović. Kako je rekao, stanovništvo u ovim vremenima treba podsjetiti na pridržavanje preporuka i uputstava, a odgovorne osobe na pozicijama da izanaliziraju koje su to mjere popuštene ranije nego što su trebali.

“I naučnici, i mediji i političari moraju biti jako oprezni kod donošenja zaključaka. Za sad ne postoje dokazi da je virus oslabio, ali postoje podaci da je bolest i oboljenje u blagoj fazi. To na neki način možete pripisati vremenskim uslovima, koncentraciji vitamina D koja je u ovom periodu veća, a znamo da je bitan za imunitet, sazoni – mnogo više ljudi je na otvorenom. Sa druge strane ne treba se ni previše opuštati”, poručio je Marjanović.

VEZANE VIJESTI

Dodao je kako virus korona nikada nije nestao, ali da je situacija, iako vrlo ozbiljna, i dalje pod kontrolom. Marjanović se dotakao situacije u regiji, konkretno u Srbiji koja kao i Bosna i Hercegovina bilježi značajan porast oboljelih od COVID-19.

“Što se tiče situacije u Novom Pazaru, sjećam se snimaka pojedinih političara kako se bacaju u publiku, također, imali ste fudbalske utakmice sa navijačima i to su odlični uslovi za širenje virusa. Jedina pozitivan stvar koja se dešava u Srbiji je veliki broj testiranja”, istakao je za N1.

Za razliku od komšija, BiH ima solidan broj testiranja, a profesor je ocijenio kako je propuštena prilika da se uradi preliminarno testiranje.

“Pogledajte žarišta u Federaciji BiH, sva su vezana za kompanije. Trebalo se izvršiti preliminarno testiranje prije pokretanja proizvodnje. U ovom momentu imamo sreću da još uvijek nemamo veliki broj težih slučajeva. Ako se nastavi ovako, matematički, moglo bi nas dovesti za dvije sedmice da imamo 500 pacijenata. Da li naš zdravstveni sistem može prihvatiti 100 novih pacijenata dnevno”, pitao je Marjanović.

Na kraju je zaključio kako je povećano testiranje dobar odgovor na trenutnu situaciju, ali je priznao kako su ga zabrinule informacije da se na rezultate čeka nekoliko dana.

“Nema mjesta panici, ima mjesta ozbiljnom razmišljanju”, poručio je Damir Marjanović u razgovoru za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad