Margret Uebber i John Kennedy Mosoti gosti Novog dana

Vijesti 30. jun 202015:03 > 15:06
N1

U Novom danu sutra gledajte:

Njemačka sutra preuzima šestomjesečno predsjedavanje EU. Prvi put u zadnjih deceniju i po, na čelu EU će biti neko ko je blizak saradnik Angele Merkel. Koliko to može pomoći da se Evropa izvuče iz krize? Da li će predsjedavanje Njemačke Vijećem EU imati značaj za BiH? Za “Novi dan” govori ambasadorka Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini, NJ. E. Margret Uebber.

Pokazati da narativi prošlosti koji insistiraju na mržnji imaju alternativu, istaći da je pružanje podrške svim žrtvama rata preduslov za ozdravljenje društva i poslati poruku da međugeneracijski prenos ratnog bola i traume mora stati – cilj je “Laboratorije mira” o kojoj u “Novom danu” govore John Kennedy Mosoti, UNFPA predstavnik za BiH, i Mediha Arnaut, aktivistkinja iz Fondacije “Mozaik”.

Na tragove rata nailaze i poljoprivrednici. Federalna uprava Civilne zaštite je u prethodnih mjesec i po imala preko sto zadataka uklanjanja eksplozivnih sredstava sa poljoprivrednih zemljišta koja do tada nisu bila označena kao područja opasnosti. Šef Odsjeka za neeskplodirana ubojita sredstva FUCZ Sead Vrana za “Novi dan” govori o koracima koje građani trebaju preduzeti ako primijete predmete za koje sumnjaju da mogu biti eksplozivne naprave.

Izvještavanje tokom pandemije, rad u rizičnim područjima, stalni pritisak da o nečemu potpuno novom i nedovoljno poznatom moraju dati tačne informacije i naći mjeru koja ne uzrokuje stres i paniku – kakve je posljedice ostavilo po novinare? Za “Novi dan” govori Tea Vučina iz Društva psihologa u Federaciji BiH koje radi na projektu psihološke pomoći novinarima.

Situaciju sa korona virusom, mogućnosti za pomoć područjima u kojima je povećan broj oboljelih – prate naši reporteri i donose najnovije informacije.

Sa vama od 8 do 10:30 sati Ivana Erić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad