Vijeće ministara BiH donijelo odluke o raspodjeli novčanih donacija i opreme

Vijesti 30. jun 202015:15 > 15:28
Vijeće ministara BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo je Odluku o raspodjeli finansijskih sredstava prikupljenih od domaćih pravnih i fizičkih lica za borbu protiv Covid – 19, uplaćenih na namjenski podračun Jedinstvenog računa trezora Bosne i Hercegovine.

Riječ je o 747.625,92 KM prikupljenih po ovom osnovu, a raspodjela će biti izvršena prema ranije usaglašenim procentima, i to 459.789,93 KM (61,5%) za Federaciju Bosne i Hercegovine, 280.359,72 KM (37,5%) za Republiku Srpsku, te 7.476,26 KM (1%) za Brčko Distrikt BiH. Prema Odluci, Federacija BiH dobijena sredstva dijeli sa 10 kantona u jednakom omjeru po 50 posto.

Vijeće ministara BiH je danas donijelo i Odluku o raspodjeli međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje u opremi i drugim sredstvima.

Radi se o pomoći koja se sastoji od 200 specijalnih setova zaštitne opreme i uključuje medicinska zaštitna odijela, vizire i naočale, a koja je dobijena od Vlade Republike Bugarske, te 42 hiljade zaštitnih jednokratnih maski za lice koje su dobijene od Dječijeg hora grada Vuxi iz Narodne Republike Kine.

Pomoć se raspoređuje u skladu sa principima za raspodjelu, i to Federaciji Bosne i Hercegovine 61,5%, Republici Srpskoj 37,5% i Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine 1%. Federacija BiH će dobijenu međunarodnu pomoć podijeliti sa 10 kantona u jednakom omjeru, po 50 posto.

Sastanak posebne grupe za reformu javne uprave između EU i BiH

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Direkcije za evropske integracije o održavanju 4. sastanka Posebne grupe za reformu javne uprave između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, koji će biti održan 8. jula ove godine.

Na današnjoj sjednici usvojen je Dokument za diskusiju i data saglasnost na prijedlog sastava delegacije Bosne i Hercegovine, te je doneseno više operativnih zaključaka u cilju blagovremene pripreme 4. sastanka Posebne grupe za reformu javne uprave.Ministar pravde BiH Josip Grubeša predvodiće bh. delegaciju za visoki politički dijalog tokom sastanka koji će biti održan putem videolinka. Na sastanku se očekuje diskusija o najvažnijim temama i pitanjima u vezi sa reformom javne uprave u BiH. Drugi dio sastanka planiran je kao dijalog o reformi javne uprave na tehničkom nivou, kojim će u ime BiH predsjedavati koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan.

Produžena upotreba EU Laissez-Passer do 30. juna 2021. godine

Danas je usvojena Informacija o aktivnostima Ministarstva bezbjednosti u prihvatu državljana Bosne i Hercegovine koji se vraćaju iz Savezne Republike Njemačke u Bosnu i Hercegovinu na osnovu Evropskog putnog lista za povratak (EU Laissez-Passer). Zaključeno je da se do 30. juna 2021. godine produžava upotreba EU Laissez-Passer, koje izdaju nadležni organi SR Njemačke za državljane BiH prilikom njihovog povratka/protjerivanja u Bosnu i Hercegovinu.

U periodu od 3.12.2015. godine do 31.3.2020. godine, od nadležnih organa SR Njemačke najavljen je dolazak 2.579 osoba. Od najavljenog broja u BiH je vraćeno 1.277 državljana BiH, a ukupno je 570 osoba prihvaćeno sa EU Laissez-Passer dokumentom, 663 sa pasošem BiH, 31 sa ličnom kartom BiH i 11 sa putnim listom BiH. Dva državljana BiH su prihvaćena sa validnim putnim dokumentima strane države. Odbijen je prihvat 46 osoba (38 je zaustavljeno u Njemačkoj i 8 je vraćeno iz Sarajeva) zato što je provjerama utvrđeno da nisu državljani BiH. Ministarstvo sigurnosti će pratiti proces i po potrebi izvještavati Vijeće ministara BiH.

Implementirati preporuke Vijeća za ljudska prava UN-a

Vijeće ministara BiH primilo je k znanju Informaciju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u vezi sa Zaključnim zapažanjima za objedinjeni 12. i 13. periodični izvještaj Bosne i Hercegovine o implementaciji Međunarodne konvencije o eliminaciji rasne i svih vidova diskriminacije pred Savjetom za ljudska prava UN-a. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice zaduženo je da Zaključna zapažanja objavi na svojoj web-stranici te da u roku od godinu dana Komitetu za ukidanje rasne diskriminacije dostavi informaciju o provođenju preporuka koje se odnose na pouzdane, ažurirane i razvrstane podatke o etničkom sastavu stanovništva, kao i socioekonomske indikatore o etničkim i nacionalnim grupama koje žive na području BiH, uključujući Rome, povratnike, izbjeglice i tražioce azila. Ministarstvo je zaduženo da Zaključna zapažanja Savjeta za ljudska prava UN-a i zaključke Savjeta ministara BiH u vezi s 12. i 13. objedinjenim periodičnim izvještajem dostavi svim nadležnim organima u BiH radi implementacije.

Provođenje sporazuma o zapošljavanju državljana BiH u Sloveniji

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva civilnih poslova sa sastanka Međudržavne komisije za praćenje provođenja Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Slovenije o zapošljavanju državljana BiH u Republici Sloveniji, koji je održan početkom oktobra 2019. u Sarajevu. Zavod za zapošljavanje Republike Slovenije najavio je da će početi sa uvođenjem dvojezičnog ugovora o radu, što će olakšati radnicima iz BiH da razumiju prava, uslove i obaveze, kako poslodavca tako i radnika.

Između ostalog, dogovoreno je da se unaprijedi korespondencija između Agencije za rad i zapošljavanje BiH i Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije po pitanju dostavljanja oglasa za posao i obavještenja o započetom postupku, kao i dostavljanje poimeničnih podataka o izdatim, važećim i poništenim dozvolama. Na sastanku je konstatovano da još ima slučajeva kada poslodavac naplaćuje od radnika troškove izdavanja radne dozvole, što nije u skladu sa Sporazumom. Vijeće ministara BiH je zadužilo nadležne institucije u BiH da postupe u skladu sa zaključcima Međudržavne komisije, o čemu će ih informisati Ministarstvo civilnih poslova koje će i ubuduće Savjetu ministara BiH podnositi izvještaje o sastancima Međudržavne komisije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad