Izvršeno deminiranje lokacije Ćabenske stijene na Treskavici

Vijesti 30. jun 202021:09 > 21:16
FUCZ

U združenoj operaciji EUFOR-a i Federalne upave civilne zaštite danas je izvršeno uništavanje mina na lokalitetu Ćabenskih stijena na planini Treskavici.

Nakon što su planinari na lokalitetu Omladinske staze na dijelu Ćabenske stijene pronašli protivpješadijske mine na prostoru koji ranije nije bio evidentiran kao minski sumnjiva površina, četveročlani tim FUCZ otišao je na lokaciju i izvršio izviđanje i procjenu lokacije te uništavanje pronađenih mina.

FUCZ
FUCZ
FUCZ
FUCZ
FUCZ
FUCZ

U toku ove akcije pridružio im se pripadnik Centra za uklanjanje mina u BiH i planinarski vodič. Transport tima na lokaciju i medicinsku podršku u slučaju nesreće izvršile su snage EUFOR-a osigurale dva helikoptera, jedan za transport tima blizu lokacije na kojoj su se nalazile mine a drugi za medicinsku evakuaciju (MEDEVAC). Lokacija na kojoj su mine pronađene je jedna od najatraktivnijih staza na planini Treskavici, ali i veoma komplikovana i zahtjevna u slučaju evakuacije kod minske nesreće zbog čega je bilo neophodno što prije ukloniti ove mine.

Ovom operacijom saradnja FUCZ-e i EUFOR-a podignuta je na veći nivo po svim aspektima postavljenog zadatka, kako letački, tako i deminerski, pa je izvršena veoma efikasno. Iako je operacija izvedena na izuzetno teškom terenu, a podrazumijevala je utvrđivanje postojanja nepoznate minske zapreke i uništavanje mina, ni jedan element sigurnosti nije bio narušen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad