Gavrankapetanović: Ovo je šansa da se uradi nešto dobro za ovaj grad i građane

Vijesti 01. jul 202010:17 > 10:42
N1

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović danas je preuzeo dužnost v.d. direktora Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš". Govoreći za N1 kazao je kako je primarni cilj otvoriti zdravstveni sistem građanima da se mogu liječiti i sačuvati ga od epidemije korona virusa.

“Zdravstvo je u jednoj neobičnoj i vanrednoj stiuaciji zbog epidemije i kompletne situacije s ciljem pokušaja reorganizacije zdravstvenog sistema da se otvori prema pacijentima, da svi mogu ući u bolnice da se liječe, a s druge strane da sačuvamo da se epidemija ne proširi u bolnicama. Tu nam najviše mogu pomoći građani grada Sarajeva jer je ovo specifičan trenutak”, rekao je Gavrankapetanović za N1.

Istakao je kako je “virus prisutan na svim mjestima i da ne treba praviti dramu”.

“Treba se paziti i voditi računa o mjerama, ali nije kuga. Bitno je shvatiti da i stres kada se previše bojite možete oboliti. Mi kao zdravstveni radnici moramo dolaziti u kontakt, liječiti i raditi s pacijentima, to ćemo i nastaviti. Za ljude je to ohrabrenje da je ova faza koja je ipak lakša nego što smo imali u januarau, februaru i martu jer su se ljekari u BiH, regiji i svijetu suočili s virusom, ono nije više toliko nepoznat, prepoznajemo njegove slabosti i stvara se imunitet, ali s druge strane je maksimalno poštovanje kriznog štaba i svih mjera koje nalažu”, rekao je.

Kazao je kako su se bolesti dešavale kroz stoljeća i savladavale, a da sada imamo potrebne tehnologije i medicinske sposobnosti da to savladamo.

“Ali moramo voditi računa da svojim non-šalantnim pristupom ne ugrozimo sebe, svoju prodicu, grad i zdravstveni sistem, da čuvamo jedni druge”, kazao je.

Jutros je imao sastanak s uposlenicima bolnice na kojem su razgovarali o zadacima koji ih očekuju jer prema sporazumu Opća bolnica od polovine jula treba postati centralno mjesto gdje bi se, kaže Gavrankapetanović, zbrinjavalo oko 90 posto građana KS.

“Cilj nam je da svi KUM-ovi rade 24 sata, a najveći udar da podnese Opća bolnica, da olakšamo građanima da znaju da su urgentni centri otvoreni, da ne razmišljaju koji je dan i ne lutaju i ne vraćaju se iz institucije u instituciju”, rekao je Gavrankapetanović.

Pozvao je svakog građanina KS da ga, ako bude vraćen iz ove bolnice, upoznaju s tim jer cilj je da zdravstveni sistem otvore građanima.

“Na konkrusu za šefa Opće bolnice nije se niko nije javio, nisam ni ja. Imate koronu koja hara, tešku materijalnu situaciju jer propadaju firme, punjenja budžeta su slabija… Ovo me podsjeća na početak 1992. kada se odjednom svi razilaze i paniče, ali treba stati. Ovo je šansa da se uradi nešto dobro za ovaj grad i građane”, zaključio je Gavrankapetanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad