"Ulazak u Njemačku nije moguć, izdavanje viza u ovom trenutku nema smisla"

Vijesti 01. jul 202010:49 > 10:51
N1

Niti Ambasada niti naš ured za izdavanje viza ni u jednom trenutku nisu obustavile svoje aktivnosti. One su se nastavile, ali smo morali zatvoriti Konzularni ured za posjetioce. To je bila zaštitna mjera kako bi sačuvali svoje osoblje, ali i posjetioce, kazala je za N1 njemačka ambasadorica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini, Margret Uebber.

Da li je BiH i dalje na njemačkoj listi rizičnih zemalja i kako su tretirani oni koji tokom pandemije dođu iz BiH u Njemačku? Kakvi su uopšte uslovi za putovanje i boravak, kakva je procedura?

VEZANE VIJESTI

Lista odražava trenutno epidemiološko stanje u našim partnerskim zemljama. Ova lista se stalno provjerava i ažurira što znači da zemlje u kojima dođe do smanjenja broj infekcija se sklanjaju sa te liste. Trenuto postoji ograničenje za državljane Bosne i Hercegovine. Želim kazati da smo državljanima BiH, koji su se za vrijeme pandemije našli u Njemačkoj, a istekla im je boravišna viza, na nebirokratski način pomogli da ostanu i produže svoj boravak.

Zbog viza je ugroženo 2.000 radnih mjesta u Njemačkoj – vijest koja je u prethodnom periodu zvučala uznemirujuće, objašnjenje je bilo da je Ambasada Njemačke u Sarajevu zbog pojave korona virusa obustavila rad 17. marta 2020.godine, do daljnjeg, te poništila sve zakazane termine za izdavanje viza i obustavila izdavanje viza. Šta biste poručili ljudima čija radna mjesta su ugrožena i čija je egzistencija možda dovedena u pitanje?

Dozvolite da razjasnim da niti Ambasada niti naš ured za izdavanje viza ni u jednom trenutku nisu obustavile svoje aktivnosti. One su se nastavile, ali smo morali zatvoriti Konzularni ured za posjetioce. To je bila zaštitna mjera kako bi sačuvali svoje osoblje, ali i posjetioce. S druge strane trenutni ulazak u Njemačku nije moguć, uz male izuzetke, tako da izdavanje viza u ovom trenutku nema ni smisla. Na našoj web stranici stalno pružamo informacije i tu će biti objavljene i informacija kada se ponovo otvori Konzularni ured.

Njemačka je prepoznata kao najpoželjnija lokacija za naše državljane koji su u potrazi za boljim životom i boljim uslovima rada. Kakve informacije možete dati onima koji razmišljaju da život u BiH zamijene životom u vašoj zemlji? Koje profesije su trenutno najtraženije ili najbolje plaćene i kakvi će biti uslovi za odlazak u narednom periodu, nakon što se stabilizuje situacija sa koronom?

Za nas je veliki dokaz povjerenja što toliki broj ljudu želi doći u Njemačku. S druge strane, u Njemačkoj smo imali veliku potrebu za stručnom radnom snagom. Posebna je potreba postojala što se tiče tehničkih i matematičkih zanimanja, ali i u oblasti zdravstva i njege. U ovom trenutku još uvijek se ne može sagledati kako će se situacija odvijati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad