Husagić za N1: Zatvaranjem granica BiH ucjenjuje Evropsku uniju

Vijesti 01. jul 202012:43 > 12:56
N1

Ahmed Husagić, koordinator za integraciju SPÖ stranke iz Austrije, komentarisao je za N1 zatvaranje granica Bosne i Hercegovine prema austrijskim državljanima, ali i stavljanje BiH na "crnu listu" Austrije.

“Mi smo naviknuti na takvo ponašanje vlasti kod nas ovdje pred izbore, i to je već praksa godinama, tako da nismo ništa drugo ni očekivali, nego to da se neće voditi interesima ljudi koji žive izvan BiH”, istaknuo je Husagić. 

PROČITAJTE JOŠ

Naveo je da bi čitavu ovu situaciju shvatili i opravdali da se radi o epidemiji i da se te odluke donose na odnosu epidemiološke slike, ali očito, kako je kazao, vidimo da države koje su u okruženju imaju veliki broj novozaraženih, ali su granice ostale idalje otvorene.

“Očigledno Vlada, odnosno Vijeće ministara, ne želi indirektno promjenom svoje odluke da prizna greške koje je napravila na početku, nego idalje ide glavom kroz zid i drži se onog što su prije mjesec dana počeli. Najviše će na kraju ispaštati građani BiH koji žive u njoj”, rekao je Husagić. 

Podsjetio je da zadnjih dana vidimo slike pustih gradova i praznih radnji, koji su u ljetnim mjesecima uvijek pune, zato što dijaspora dođe i troši novac.

“Samo da napomenem, Vlada se ponaša kao da je ovo sada kriza, ne ovo je tek početak ekonomske krize. Ona će biti u punom mahu krajem ove godine, početkom sljedeće, i najveću štetu će imati građani BiH”, naglasio je Husagić.

Sama argumentacija zbog čega se ne otvaraju granice za građane Evropske Unije je jedan skandal, mišljenja je.

“U diplomatskom vokabularu se reciprocitet koristi, ali ako ga prevedemo na običan govor ljudi, to znači ucjena. Vi ucjenjujete državu, a kada kažem državu, mislim na Evropsku uniju koja najviše ulaže u BiH, koja je najviše pomogla za vrijeme epidemije, koja ulaže u humanitarne projekte u BiH. I na kraju krajeva, BiH hoće da bude dio te države i vi ucjenjujete tako što mislite da nešto možete s tim dobiti. EU će otvoriti granice kada epidemija bude splasla u BiH, a ne zato što je neko uveo reciprocitetne mjere”, zaključio je Husagić. 

Ranije je Husagić reagovao na odluku Vijeća ministara, i kako je rekao, ta odluka sad već nanosi političku štetu, a ne samo  ekonomsku.

Osvrnuo se i na objavu o dolasku BiH na tzv. “crnu liste” Austrije.

“To je uobičajeno upozorenje građanima od strane  Ministarstva vanjskih poslova o riziku putovanja u neku zemlju. To ne znači da je putovanje zabranjeno. Samo radi shvatanja i za Njemačku je izdat isti  nivo rizika, nivo 4 i nivo 5 za određene pokrajine kao i za BiH”, naveo je Husagić. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad