Ekskluzivni intervju s Amanpour: Bilo mi je odmah jasno ko je agresor

Vijesti 01. jul 202016:02 > 16:04
N1

Stravične slike tog kobnog 11. jula 1995. godine iz, tada, UN-ove zaštićene enklave Srebrenica, i dalje lede krv u žilama.

Tadašnji general, danas, pred Međunarodnim sudom u Haagu, osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić, izvršio je svoju zlu namjeru i počinio najstravičniji zločin počinjen na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata. Četvrt stoljeća je od genocida u Srebrenici.

Jedna od najvažnijih ličnosti ‘90-ih godina na Balkanu, a čiji je glas bio glas plača nevinih civila, bio je taj koji je ona u svijet prenijela onima koji taj plač nisu čuli. Ili nisu razumjeli. ili, pak, nisu željeli razumjeti. Bila je to, tada, mlada reporterka koja je prvu životnu lekciju istinske ljudske patnje morala naučiti upravo u Bosni i Hercegovini.

Ekskluzivno za N1 CNN-ova ratna reporterka Christiane Amanpour govorila je o svojim iskustvima u ratnoj Bosni i Hercegovini.

Bosna me je naučila najtežim životnim lekcijama, posebno onu o ljudskom dostojanstvu. Objektivnost je ono čime se moje kolege i ja vodimo, ali sam često bila kritizirana od strane onih koji se nisu htjeli uplitati u Bosnu. Kritizirana sam zato što sam izabrala stranu koje sam se držala. No, kada kažemo objektivnost, to ne znači da lažno stvarati ekvivalente koje ne postoje. U Bosni je bilo vrlo jasno ko je žrtva, a ko agresor. Istina je naposlijetku i izašla na vidjelo“, rekla je Amanpour za N1.

Intervju s Ikom Ferrer Gotić, četvrtak u 20:00 sati. Samo na N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad